Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Therese har inte råd med frukt

Hon lever på existensminimum därför har inte Therese råd att skicka med frukt till sitt barn varje dag.
– Det ska vara lika för alla. Nu hoppas jag slippa den där pressen, säger hon.

Therese har en son i en kommunal grundskola i Borlänge. På skolan har de fruktstund varje morgon då barnen ska ha med sig egen frukt. Klassen sitter då och äter tillsammans.

– Men det är många barn som inte har med sig frukt. Jag brukar ta det vi har hemma, en gurkbit eller paprika om vi inte har frukt, berättar Therese som är anonym på grund av att det finns en hotbild mot henne.

Ibland händer det att det inte finns något för sonen att ta med.

– Då får han vara hemma. Han ska inte tvingas sitta och titta på när de andra äter sin frukt. Om skolan har någon aktivitet där han inte kan vara med för att vi inte har råd då får han vara hemma, säger mamman.

Therese tycker det är väldigt bra att reglerna om den avgiftsfria skolan har uppmärksammats i Borlänge kommun. Men än så länge har det inte inneburit några förändringar för fruktstunden på sonens skola.

– Jag har visat riktlinjerna på skolan men de har sagt att de inte vet något om det.

Therese och hennes son lever på existensminimum från socialen. När hyra och el är betald har de 2700 i månaden kvar att leva på. Matkontot är på max 1500 kronor i månaden.

– De har även utflykter flera gånger på skolan där barnen ska ha med sig matsäck, det finns inte en chans att jag har råd med det.

Till detta kommer kläder och utrustning.

– De åker skidor och skridskor, men i år har inte min son fått skidor, det blev skridskor i stället. Det är många barn som tittar på när det åks för de har ingen utrustning, menar Therese som hoppas att reglerna kring fruktstund ska tillämpas på sonens skola inom kort.

– Frukt är dyrt. Då slipper man har pressen på sig. Det blir lika för alla.

– Barnen lär sig vad orättvisa är ändå när de har olika kläder och leksaker, det ska de inte behöva lära sig i klassrummet.

Fotnot: Therese heter egentligen någonting annat.