Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"The next one"

Filip Forsberg, 18, gick som nummer elva.
Här är nästa Leksandstalang som tippas gå topp tio i draften.
– Det är ett kvitto på att det gått bra, säger Jacob de la Rose, 18.

Jacob de la Rose har setts som en talang länge – men flutit med i bakvattnet när världens NHL-scouter förutspått draften 2013.

Men efter sommarens landslagssamlingar har Leksandsforwarden gått som en raket på NHL:s listor.

– Jag har haft en väldigt bra sommar där jag fått träna fys med A-laget. Men det var först efter Ivan Hlinka Memorial som det tog riktig fart.

Jacob de la Rose var turneringens stora utropstecken och hyllades av förbundskapten Rikard Grönborg.

I veckan släppte TSN:s (The Sports Network, kanadensisk tv-kanal) expert Bob McKenzie sin lista, som baseras på intervjuer med NHL-scouter, över de tio hetaste spelarna, De la Rose fanns med som nummer åtta.

– Det är väldigt roligt, men mest inspirerande för att träna ännu hårdare. Man blir stolt, men samtidigt säger det ingenting. Jag är 17 år och har inte gjort någonting på isen ännu.

Jacob de la Rose följde Filip Forsbergs resa ifjol.

– Jag är inte lika hajpad som han var. Han var ju med i snacket hela tiden. Men jag var på plats i Pittsburgh i somras och följde det.

Hur hamnade du där?

– Det var min agentur som bjöd in mig. Det var en häftig grej. Jag fick sitta med och se hur allt går till. Det är ett sjukt stort intresse där borta.

De la Rose kom in i Leksands IF i våras, och i år har han spelat till sig en ordinarie plats.

Men siktet är högre inställt än så.

– Jag spelar inget powerplay och boxplay, men jag vill ha mer istid. Varje gång jag är inne vill jag visa att jag ska ha det.

Hur tänker du i det läget du är i?

– "Timmy" (Mattias Timander) "Bergen" (Jens Bergenström) har ju varit bra väldigt länge och jag försöker lära mig saker hela tiden av dem. Samtidigt så känner jag att jag är minst lika bra som alla andra i laget. Det är bara att lägga ner ett jäkla arbete, så hoppas jag att få ännu mer speltid.

Övriga svenskar på TSN:s topplista: 4) Elias Lindholm, Brynäs och 7) André Burakovsky, Malmö.