Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Texter är en stormakt, ingen provins"

Taubestipendiaten Tomas Andersson Wij besöker visfestivalen i Malungsfors på lördag. För DT Nöje berättar han om krogslagsmål i Borlänge och om Spotifys betydelse för honom som artist.

Sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij är ett av affischnamnen på lördagens visfestival i Malungsfors. Trots en lång karriär med ett idogt turnerande har Dalarna varit en liten vit fläck på hans karta.

– Jag har inte spelat så mycket i Dalarna, men jag minns en spelning jag gjorde på Bolanche i Borlänge 2004. Ljudteknikern var väldigt full och hade en massa konstiga delayer på min sång. Han fick väl feeling antar jag. Dessutom bröt det ut ett ordentligt tjejslagsmål, det händer inte så ofta på mina spelningar, berättar Tomas och skrattar till.

Tidigare i somras tilldelades Andersson Wij Taubestipendiet. Tomas berättar att han har inspirerats mycket av Taubes adepter, såsom Olle Adolphson och Ola Magnell, men att den gamla nationalskaldens textskrivande även legat till grund för honom själv.

– Taubes språk är ju en del av den svenska sångboken. Han använde ett rikt språk och det finns en stor frihet i hans värld. Man kastas mellan bilder och kontinenter. Det är det jag själv gillar med låttexter. Att de kan trigga fantasin och skapa svindel. Texterna är centrala i min musik. De är en stormakt, ingen provins.

Andersson Wij skivdebuterade redan 1998, och han menar att klimatet som artist förbättrats avsevärt sedan dess.

– När jag debuterade var stämningen ganska deppig, och det blev bara värre och värre fram tills att Spotify kom. Innan dess var nedladdningarna "under jord" och man hade ingen som helst koll var det spreds. I dag är det i öppet ljus och man kan följa allt via till exempel Facebook och Twitter. Dessutom tjänar jag mer pengar nu så att jag kan fortsätta göra musik.