Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testpiloterna provade mountainbike

/
  • Johan Brandt och Maria Hudson, DT:s testpiloter tränar vidare på vägen mot Scandinavian outdoor games i Falun den 30 maj–1 juni. Mountainbike var den tredje utmaningen
  • Testpiloterna Maria Hudson och Johan Brandt fick bra betyg av mountainbike-instruktören Fredrik Ericsson.

DT:s testpiloter kämpar vidare på vägen mot Scandinavian outdoor games om några veckor.
Hård träning stod på schemat de provade på mountainbike. Johan Brandt är redan en erfaren cyklist, men för Maria Hudson var det första gången hon tränade med just mountainbike.

Annons

Spårval, kurvtagning, cykelservice och trampteknik. Momenten var många när testpiloterna under en hektisk heldag provade på mountainbike, eller MTB.

– Det är ju definitivt en sport med mycket teknik, säger instruktören Fredrik Ericsson. Men mountainbike kan faktiskt vara cykling på ett enklare vis också. Det är fördelen med mountainbike, att det finns flera vägar att välja på.

Johan Brandt har cyklat mycket innan, och brukar vara ute flera gånger i veckan och träna cykling.

– Jag tycker att cykling är roligast av alla sporter. Man kan börja som ung eller som gammal och själv välja nivå och motstånd.

– Men i dag har jag insett hur dålig jag är, säger han och skrattar. Man trodde att man kunde men när man ser de här bra grabbarna så finns det mycket man kan lära sig.

För Maria Hudsons del var det första gången hon på allvar provar mountainbike, och hon är inte lika övertygad som Johan om att det är den bästa sporten.

– Jag har hållit mig från det här hittills, skojar hon. Det blir lite för mycket kladd tycker jag. Och så är det en lite dyr grej att hålla på med. Det är ju roligt, men jag tycker i och för sig att allt är roligt.

Instruktören Fredrik håller med om att utrustningen visserligen är dyr, men det måste inte rusa iväg i kostnader.

– Det går ju att starta med väldigt enkla medel, säger han.

Många tror kanske att mountainbike måste köras på svåra skogsvägar, men så är det inte alls menar Fredrik.

– Det är fördelen med mountainbike, att det finns många vägar att välja mellan. Man kan åka på breda skogsvägar eller landsvägar och behöver inte ge sig ut i det extrema. Den stora fördelen är ju att man kommer så nära naturen.

Och det var också vad Maria gillade bäst med mountainbike.

– Jag tycker ju om att vara ute i skogen. Men jag föredrar att springa. När jag inte kan springa längre kanske jag börjar cykla i stället.

Hur gick det då för testpiloterna att prova på mountainbike? Fredrik Ericsson ger båda bra betyg, men Johan låg lite högre i nivå.

– Det märks ju att han har cyklat en hel del innan.

Annons