Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TEST: Här är godaste oktoberfestölen

Nu finns årets oktoberfestöl på Systemet. En tämligen onödig säsongslansering anser jag.

Jul- och påsköl har sin givna plats till högtidernas traditionella mat – men oktoberfestöl? Att tyskarna enligt en 200-årig tradition häver i sig massor av dessa något starkare, men ytterst konventionella, lageröl till sin årliga folkfest med ölet i centrum är väl kul. Och det är sannolikt trevligt att vara på plats i München, men i Sverige?

Hur som helst finns det nu 15 olika i bolagets sortiment – där Sverige, som vanligt, håller sig väl framme.

Oktoberfestöl 2015:

Fynd – bästa köp

S:t Eriks Oktoberfest Helles Organic, 5,6 %, Sverige

Karaktär: Godaste oktoberfestölen, om än lite utanför den konventionella stilen. Här bjuds en generöst fruktig, typiskt amerikansk, aromatisk, något citruslik, humlekaraktär i en tilltalande maltkropp med bra efterbeska. Användbart matöl, inte minst till svensk husmanskost. (Ekologiskt)

Systembolagsnummer: 11233 Pris: 33 cl/20,90 kr

Bra köp – mycket för pengarna

Hofbräu München Oktoberfest, 6,3 %, Tyskland

Karaktär: Är jag snäll kan jag konstatera att detta är ett välgjort, typiskt tyskt, traditionellt lageröl utan vare sig fel eller speciella förtjänster. Exponerar viss pilsnermaltighet och måttlig beska.

Systembolagsnummer: 11298 Pris: 50 cl/19,90 kr

Weltenburger Festbier, 5,3 %, Tyskland

Karaktär: Bärnstensfärgad lager med en strikt, tät malt/humle-karaktär med knäckebrödstoner, honung och tilltalande efterbeska av klassisk pilsnertyp. Bra val till salt husmanskost.

Systembolagsnummer: 11247 Pris: 50 cl/20,20 kr

Löwnebräu Oktoberfestbier, 6,1 %, Tyskland

Karaktär: Ja, det är väl så här ett oktoberfestöl ska smaka. Bjuder på en hyfsat fyllig maltkropp med viss rondör och beska. Men tämligen standardiserat och ickespännande.

Systembolagsnummer: 11210 Pris: 50 cl/20,90 kr

Nils Oscar Oktoberfest, 5,5 %, Sverige

Karaktär: En lite udda vegetabilisk doft går igen i smaken, men bäddas fint in i en rik, rostad malt- och humlekaraktär med längd och personlighet.

Systembolagsnummer: 30602 Pris: 50 cl/25,90 kr

Oktoberfest 1810, 5,9 %, Sverige

Karaktär: En riktigt trevlig rökölslik lager med tydligt rostad/rökig och fet smakrikedom i mustig, lång, stil. Bra val till rökt mat på såväl lax som charkuterier, typ gustafskorv. Fynd för den som uppskattar stilen.

Systembolagsnummer: 11277 Pris: 50 cl/27,90 kr

Oktoberguss Brauerei Gusswerk, 5,7 %, Österrike

Karaktär: Ett fruktigt och lite modernare anslaget oktoberfestöl med generösa, fruktiga humlearomer, fin maltighet och accentuerad, tilltalande beska. Riktigt gott och karaktärsfullt.

Systembolagsnummer: 11279 Pris: 50 cl/29,90 kr

Prisvärt

Paulaner Hefe Wessbier, 0,5 %, Tyskland

Karaktär: Vekt alkoholfritt öl utan förnimbar humlebeska, men kan fungera som törstsläckare och att skölja ner salta ölkorvar med.

Systembolagsnummer: 1993 Pris: 50 cl/13,90 kr

Karmeliten Festbier, 5,5 %, Tyskland

Karaktär: Försynt, brödig maltighet och obetydlig beska. Ett enkelt öl som inte inbjuder till vidare analyser. Knappt prisvärt.

Systembolagsnummer: 11285 Pris: 50 cl/19,90 kr

Paulaner Oktoberfest Bier, 6 %, Tyskland

Karaktär: På plats i Tyskland med färskt öl i stora stånkor direkt ur kranarna kan det här säkert smaka bra. Men buteljerat så är det inte mycket att skriva hem om. Men helt klart ett välgjort, standardhantverk i lagerfabriken.

Systembolagsnummer: 11250 Pris: 50 cl/22,50 kr

Grebbestad Oktoberfest, 5,7 %, Sverige

Karaktär: Vackert bärnstensfärgad lager med stringent, tätt brödig maltighet i välgjord, ganska fyllig, stil utan att sticka ut.

Systembolagsnummer: 11278 Pris: 50 cl/25,80 kr

Ej prisvärt

Spaten Oktoberfestbier, 5,9 %, Tyskland

Karaktär: Något söt maltighet där alkoholen inte är helt integrerad, utan sticker ut och är lite eldig i typisk fyllöl- och rapfrämjande stil.

Systembolagsnummer: 11281 Pris: 50 cl/20,90 kr

Samuel Adams Octoberfest, 5,5 %, USA

Karaktär: Här exponeras toner av rostad malt och torkade frukter. Men upplevs lite platt och med vattnigt slut. Skulle behövt mer humle och alkohol för bättre balans och kropp.

Systembolagsnummer: 11261 Pris: 35,5 cl/18,90 kr

Thornbridge Oktoberfest Doppelweizen, 8 %, Storbritannien

Karaktär: En närmast svart, dovt chokladig, alkoholfet, eldig och inte helt balanserad smuttöl med stråk av lakrits och kavring. Långt ifrån oktoberfestivalölens huvudfåra och övertygar inte heller utan den referensen.

Systembolagsnummer: 11293 Pris: 50 cl/30 kr

EJ provat:

South Plains Oktoberfest Malmö, 4,7 %, Sverige

Defekt vid provningstillfället