Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terroristfinansiär kopplas till grundandet av Gävle moské

Samtidigt som stiftelsen i Qatar köpte Metodistkyrkan på Södra Rådmansgatan i Gävle och grundade Al-Rashideen moské finansierade dess grundare Al Qaida i Irak. Det som sedan blev terroristorganisationen Islamiska Staten.
– Det är finansiering av pågående inbördeskrig i Syrien, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi på Uppsala Universitet.

LÄS ÄVEN: Gävle moské vill inte kopplas samman med stiftelsen

I Gävle moskés stadgar går det att läsa hur deras stiftelse "Al-Rashideen Moskén i Gästrikland" bildades i slutet av 2007.

"Undertecknade stiftare Sheik Eid Mohammam Al-Thani Charity Organisation i Quatar förordnar härigenom att bilda en självständig förmögenhet med ändamålet att förvärva, äga och förvalta fastigheten Söder 61:9, med adress S. Rådmansgatan 25, 80251 Gävle (fd Metodist Kyrkan) och på denna inrätta en moské."

LÄS ÄVEN: Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Den qatariska stiftelsen köpte Metodistkyrkan på Södra Rådmansgatan för 5 150 000 kronor. Sedan tillkom ett par miljoner för ombyggnationen. En styrelse för Gävle moské var då redan tillsatt med bland andra imamen Riyad Al-Duhan, i dag kallad Abo Raad.

Under torsdagen rapporterade P4 Örebro om hur den qatariska stiftelsen skaffat sig inflytande i Örebro och Gävle. Bland annat rapporterade man om att stiftelsen 2013 gav 700 miljoner kronor till moskébyggen, koranskolor och fattigdomsbekämpning världen över.

En av den qatariska stiftelsens viktigaste personer var Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymi.

– Han är en av initiativtagarna och grundarna för den här organisationen. Jag fick uppfattningen att det var han som låg bakom grundandet, säger Mohammad Fazlhashemi som fått uppgifterna från insatta personer i Quatar.

Mohammad Fazlhashemis uppgifter bekräftas även av flera internationella medier.

LÄS ÄVEN: Abo Raad pekas ut som den extrema islamismens religiösa ledare i Sverige

Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymi räknas som en av de största Al Qaida-finansiärerna efter att ha skänkt pengar till terroristorganisationen i mer än ett decennium.

Han är sedan 2013 terrorlistad av USA, EU och FN för sin finansiering till jihadistgrupper i Irak, Syrien, Jemen och Somalia. Därför har alla hans tillgångar frysts.

Under en period skänkte han 17 miljoner kronor i månaden till Al Qaida i Irak, terroristorganisationen som senare kom att byta namn till Islamiska Staten.

– När det här kom ut blev det besvärande för organisationen. Då tvingades han avgå från styrelsen och versionen efter var att pengarna som skickats inte var stiftelsens utan hans egna som han samlat in genom privata donationer. Det var så man försökte säga att det inte var stiftelsen som låg bakom terrorfinansieringen, säger Mohammad Fazlhashemi.

LÄS ÄVEN: Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Stiftelsen Sheik Eid Mohammam Al-Thani Charity Organisation är godkänd av FN som välgörenhetsorganisation.

– De har insamlingsplatser runt om i Qatar. Så deras övriga verksamhet är svårt att koppla till terrorverksamhet. Sen kom de här anklagelserna och det blev pinsamt för dem eftersom USA har nära relationer med Quatar. Så Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymi fick dra sig ur, annars hade FN-erkännandet varit i fara för organisationen, säger Mohammad Fazlhashemi.

Den qatariska stiftelsen beskrivs av amerikanska staten som "troligtvis den största och mest inflytelserika salafistkontrollerade hjälporganisationen i världen".

– De är missionerande, de vill sprida sin egen tolkning och de har pengar för att göra det, säger Mohammad Fazlhashemi.

Gefle Dagblad har tidigare berättat om Gävle moskés kopplingar till salafism.

Gävle moské har i sina lokaler haft skriftliga prov om den salafistiska grundaren Muhammad ibn Abd al-Wahhab. Enligt honom skulle alla som inte följde hans gren av islam ses som avfällingar och dödas.

LÄS ÄVEN: Mohamed Omar om Gävles moské: "Ett centrum för salafismen"

Gävle moskés imam Abo Raad har fått sin religiösa utbildning i Saudiarabien som har salafism som statsreligion. Han läste där hos Shaykh Ibn Baz och Shaykh Ibn Uthaymin.

– Ibn Baz var en av de stora salafisterna i Saudiarabien. Djupt, djupt konservativ. Kvinnor ska hållas skilda från män och så vidare. Ibn Uthaymin är också salafist. Han citeras ofta på salafistiska sidor. Även han är djupt konservativ, säger Aje Carlbom som forskat kring politisk islam på Malmö högskola.

Eftersom den qatariska stiftelsen vill sprida den salafistiska grenen av islam valde man att tillsätta imamen Abo Raad i styrelsen. I Gävle moskés stadgar står det:

"Sheik Eid Mohammam Al-Thani Charity Organisation i Quatar utser stiftelsens styrelse."

Gefle Dagblad har tidigare rapporterat om exempel vad den salafistiska grenen av islam innebär.

LÄS ÄVEN: Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

Några exempel är:

– Avskaffandet av demokrati.

– Kvinnans rättigheter försvinner. Hon får inte studera, arbeta, klä sig som hon vill, välja när hon ska ha sex eller lämna hemmet som hon vill.

– Landet ska styras genom sharialagar vilket till exempel innebär att homosexuella ska dödas och att kvinnor som begår äktenskapsbrott ska stenas till döds.

Gefle Dagblads granskning av islamistisk extremism:

Abo Raad pekas ut som den extrema islamismens religiösa ledare i Sverige

Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

Al-Ganas jobbar kvar på förskolan

Imamen som efterlyser större tydlighet från Sveriges moskéer

Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Mohamed Omar om Gävles moské: "Ett centrum för salafismen"

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

Radikal imam fick predika i Gävles moské