Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terränglopp och hinderbana i Tough race

På lördag fyller fyrahundra löpare Dalsjö för största utmaningen någonsin i byn. Alla ska upp på berget, genom lera och över väggar.
Även barnen får sitt Tough race med hinder.
– Hela byn har ställt upp på ett fantastiskt sätt, säger Henrik Josefsson och Anton Trotzig som arrangerar loppet.

Regnet trummar på altantaket. Men Henrik Josefsson och Anton Trotzig räknar med bra väder på lördag, uppehåll och inte allt för stark hetta.

– Vi hoppas att många kommer hit och tittar också.

Henrik Josefsson och Anton Trotzig kläckte idén när de pendlade till jobbet ihop i höstas. De ville ordna en rejäl fysisk utmaning som kunde locka både erfarna och mindre vana motionärer. De hade också tanken att kombinera terränglopp och hinderbana och använda naturen. Platsen blev Dalsjö där Henrik Josefsson bor med familjen.

De hade snart en fulltecknad deltagarlista med löpare, redo att ta sig an den åtta kilometer långa sträckan. Drygt hälften kommer från Falun och Borlänge.

– Vi har bara mött positiva reaktioner. Folk tycker det är kul att vi ordnar något nytt här i Dalsjö.

Anton Trotzig är banchef. Han har funderat länge på rätt nivå för på hinder, inte för enkla, inte för motigt svåra. Alla vill han inte visa i förväg. Deltagarna ska ha överraskningar att vänta.

Men på åkern får DT se zick-zack banan och däcken över ån, även balansstången över leriga bäcken.

Den som ramlar ner måste släpa sig fram i träskmark.

– Vi vill inte ha bestraffningar, till exempel att man måste börja om. Men det ska ta längre tid om man inte klarar hindren, säger Henrik Josefsson.

Det är tillåtet att hjälpa varandra. Han hoppas på en kamratlig stämning under loppet. Flera av de anmälda deltagarna är lag med arbetskamrater som vill göra något roligt ihop. De fyra främsta tiderna räknas i tävlingen, resten kan vara med för nöjes skull, är tanken.

Även barnen får sin bana med runt tio hinder att krypa, klättra eller på annat sätt ta sig igenom. Alla barn från tre år är välkomna att testa, gratis och utan tidtagning.

– Det här är jättebra för barn. Man tränar styrka, motorik och att våga lita på sig själv, säger Henrik Josefsson.

Dalsjö byförening fick 20 000 kronor i EU-bidrag genom Leader, en metod för att utveckla landsbygden. Villkoret var att ideella krafter ställde upp och ordnade banan för barn.

– Tjugo personer anmälde sig direkt, berättar Stanley Åkerlind, Dalsjö byförening.

De riktigt utmanande loppen är nu en trend. Henrik Josefsson tror att orsaken är för mycket stillasittande på kontor och kraft åt telefoner och skärmar.

– Man längtar efter att ta ut sig, bli skitig och svettig.

Anton Trotzig håller med.

– Man vet ju också att det bara är den här gången. Det är ju inte så att man springer i lera varje gång man tränar.