Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terminsavslutning för klimatpiraterna

- Jag tycker det har varit lyckat, men det kan vara så att deltagarna inte alltid upplevt att man hunnit med. Men många har trots allt berättat om stora förändringar i deras vardagsliv.

Anders Thuresson berättar att man arbetat med att förändra resbeteenden och att spara in på el och energi. Att klimatpiraterna fått mäta hur mycket el man gör av med, och att de som deltagit sänkt sin elkonsumtion med omkring 10 procent jämfört med tidigare.

- Just att mäta elen var lite svårt för en del, och de hade kanske behövt mer instruktioner, men annars upplever jag inte att man tyckt det varit särskilt svårt att vara klimatpirat. Det var 28 som anmälde sig och vi har kvar 25 av dem. Det tycker jag är en bra siffra.

Bakom Klimatpiraterna står projektet Medvetna val, där Falu och Borlänge kommun ingår tillsammans med flera studieförbund, Naturskyddsföreningen och två energibolag.

En av dem som varit aktiv Klimatpirat är Annmari Bergkvist från Borlänge, som säger att projektet varit lärorikt och roligt.

- Jag kunde lite innan, men man har fått tänka sig för en del, och även om man inte kan ta till sig allt så finns det alltid något man kan dra nytta av. Bilen har kanske gått lite mer än den borde, och den biten har varit svårast för mig.

Under seminariet på biblioteket gav man också tips på hur man kan fira julen lite grönare. Genom att köpa svensk gran, eller satsa på en permanent utegran. Genom att ge bort klimatsmarta julklappar och att resa hållbart och undvika flyg och bil i den mån det är möjligt.