Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terapihästar – ett uppskattat besök på Tunagården i Borlänge

"De är så kloka och kärvänliga. Man känner att de tycker om en".
Det säger 96-åriga Karin Jansson på Tunagården som fick ovanligt besök av Svarten och hans terapihästkollegor på onsdagen.

Årets skördefest på Tunagården kunde inte ha fått ett bättre inramning än strålande klart höstväder. Inte nog med det; i år förgylldes också festen för första gången av ett besök av terapihästar från Carolina Browall i Hedgårdarna.

– Det ger ett både yttre och inre välmående att få pyssla om ett djur. Det är en skön känsla att få klappa en mjuk mule och även att få känna att man tar hand om ett djur, säger hon.

Carolina är ridterapeut och driver företaget PrioNina där hon använder hästunderstödda insatser inom bland annat hälso- och sjukvård. Eftersom gården ligger i Hedgårdarna kunde hon och hennes medhkälpare rida till Tunagården på onsdagen. Det var första hästbesöket vid ett äldreboende i Borlänge – men inte det sista.

– Vi ska ta med hästarna till alla äldreboenden under hösten och en del kommer att få besöka min gård där jag också har katter och hundar, säger Carolina.

Att det var ett uppskattat besök bland boende, deras anhöriga och personalen på Tuna- och Hessegården var det ingen tvekan om.

– Jag har jämt tyckt om hästar, säger Maja Klarström, 99 år, och ler brett.

Hennes dotter Ulla Skogbergs håller med:

– Det här är toppen! Jag blev så glad när jag hörde att mamma skulle få besök av hästar.

Och även hästarna verkade gilla umgänget. På onsdagen fick också de som ville chansen att prova på hur det är att sitta på hästryggen, något som flera ur personalen gjorde.

– Det var inte otäckt, bara roligt, konstaterar Axmed Yusuf efter sitt livs första ridtur.

Lena Lindkvister som arbetar som kvalitetsinspiratör inom äldreomsorgen är mycket nöjd med årets skördefest och det ovanliga besöket.

– Det blev fantastiskt trevligt. Många äldre – även demenssjuka – pratar mycket om djur och mår bra av att känna, lukta och smeka, säger hon.