Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tenstas nye konsthallschef från Malung?

Guleed Mohamed blir igenkänd var han än går i Tensta, han uppskattar att ha känner, eller känner till 15000 av de 18000 som bor i förorten.

- Det blir många hej på en dag, men jag gillar det. Jag vill bidra till ett bättre Tensta, säger Guleed Mohamed som i flera år engagerat sig i ungdomsfrågor. Bland annat är han en av initiativtagarna till ungdomsnätverket mot våld, Tensta Against Crime och Love Tensta. Den senare har han dragit i gång med ett gäng vänner för att förändra synen på Tensta och stötta dem som bor i området.

- Vi är Sveriges största hoppförmedling, säger Mohamed som flyttade till Tensta från Malung i slutet av 90-talet.

- Det var en fantastisk chans att bli en del av samhället för mig att komma till Dalarna och Malung som åttaåring, där fanns ingen annan från Somalia, vi tvingades att börja prata svenska på en gång

I dag läser han statsvetenskap på Södertörns Högskola samtidigt som han driver Love Tensta och arbetar som fritidsledare. Under flera år hade han en tjänst som guide på Tensta konsthall där han också arbetade med olika projekt för att locka fler Tenstabor till konsthallen.

- Vi har kommit i gång riktigt bra, men när vi hörde att det skulle bli ett chefsbyte blev vi oroliga samtidigt som vi såg en chans till förändring. Jag bestämde mig för att söka tjänsten och dra i gång en kampanj tillsammans med Love Tensta.

På nätet och genom affischering på gatan kampanjar Guleed Mohamed för att bli den nye konstnärlige ledaren för Tensta Konsthall efter den förre chefen William Easton.

- Alla tidigare chefer med konstnärlig utbildning har misslyckats att locka dem som bor här. Att jag inte har samma bakgrund som tidigare chefer är min främsta merit, jag kan tänka annorlunda.

Konstintresset i Tensta är stort tror Guleed, man behöver bara presentera rätt saker på rätt sätt.

- Man kan inte önska sig det man inte vet finns. Vi måste presentera bra konst för boende här. Jag vill ge dubbelarbetande ensamstående mammor en konstupplevelse, jag vill att vanliga arbetare ska vilja komma till Tensta konsthall likväl som medelklass från Södermalm, säger Guleed.

I början av december utses den nya konstnärliga ledaren för Tensta konsthall.

- Jag kanske inte får jobbet. Men jag tror inte att en framtida ledare kan bortse från mig eller Love Tensta, vi kommer att bli involverade på något sätt för att göra konsthallen till en angelägenhet för fler än dem som besöker den i dag.

Fakta: Tensta konsthall

Konsthallen startades 1998 av Tenstabon och konstlärare Gregor Wroblewski. Visionen var att bli en mönsterbild för ett kulturellt nydanande och socialt engagerat internationellt centrum för samtida konst.

Efter en konflikt med konsthallens styrelse får Wroblewski sparken men vägrar lämna ifrån sig nycklarna. Han får stöd av konstvärlden i ett upprop.

2004 tar konstnärerna Rodrigo Mallea Lira, Ylva Ogland och Jelena Rundqvist över ledningen. Rundqvist är idag verksam i Dalarna som ledare för samtidskonstutbildningen på Brunnsviks folkhögskola i Ludvika.

Pernilla Luttropp, pedagog på Lava tar över som konstnärlig ledare och chef för Tensta konsthall 2007.

Ett år senar tillträder William Easton, tidigare rektor på reklamskolan Berghs. Han avgår två år senare av personliga skäl.

I dag stöder drygt 1100 personer Guleed Mohamed som ny chef för konsthallen på Facebook.

Fakta: Guleed Mohamed

Född: 1988 i Somalia, flyttade via Tyskland till Malung som åttaåring.

Bor: I Tensta, Stockholm.

Familj: Bror och mamma.

Gör: Läser Europaprogrammet på Södertörns Högskola och arbetar i flera ungdomsprojekt i Tensta. Tidigare konstguide på Tensta konsthall. En av initiativtagarna till projektet Love Tensta.

Intressen: Svensk historia, läsa, konst, samhällsfrågor, kolla på frågesportprogram på tv och svensk dansbandsmusik.

Aktuell: Har startat en kampanj för att få tjänsten som ny chef och konstnärlig ledare för Tensta konsthall.