Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telia sparkar 2 000 anställda

Telia Sonera ska spara 2 miljarder kronor under de närmaste två åren. Det innebär att 2 000 tjänster försvinner, enligt rapporten.

Telia Sonera redovisar en vinst före skatt på 6 612 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7 251 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 6 738 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
Omsättningen uppgick till 25 842 miljoner kronor, jämfört med 26 707 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 26 098 miljoner kronor.

Telia Sonera skriver i rapporten att ambitionen är att fundamentalt ändra arbetssättet. Och skälet till besparingarna är flera:
"Även om Eurasien fortsatt redovisar tvåsiffrig tillväxt och Bredbandstjänster uppvisar en mindre nedgång, ser vi en avmattning i tjänsteintäkter på många av våra marknaden inom Mobilitetstjänster. Dessutom växer vår kostnadsbas i dagsläget snabbare än våra intäkter och vi måste vända denna trend", skriver vd Lars Nyberg.

De neddragningar som nu planeras omfattar cirka 7 procent av koncernens totala personalstyrka.
Vd Lars Nyberg kommenterar också den senaste tidens uppgifter om mutbrott och penningtvätt relaterade till köpet av frekvenser i Uzbekistan.
"Anklagelserna som riktas mot Telia Sonera är allvarliga, även om vi är övertygade att de är grundlösa. För att klargöra de faktiska omständigheterna och fastställa om det finns någon som helst grund för anklagelserna har Telia Sonera initierat en extern juridisk granskning som skall presenteras före årsskiftet. Riksenheten för korruption har också inlett en förundersökning, vilken vi välkomnar och som vi kommer att samarbeta med," skriver Nyberg.

Telialedningen med vd Lars Nyberg i spetsen räknar med en oförändrad prognos för 2012. Det innebär att omsättningen i lokala valutor och exklusive förvärv väntas bli i spannet 0–1 procent.
Valutakursförändringar kan komma att ha en betydande påverkan, skriver bolaget. Ebitda-marginalen före engångsposter väntas bli cirka 35 procent.

I affärsområdet Eurasien uppgick intäktstillväxten till tvåsiffriga tal och lönsamheten (mätt som ebitda-marginal) översteg 50 procent.
I Uzbekistan steg omsättningen med 57,5 procent till 684 miljoner kronor, främst som en följd av att konkurrenten och marknadsledaren MTS fått sin licens återkallad av myndigheterna, skriver Telia Sonera.

– Vi har ett industrifenomen som innebär att det inte finns någon tillväxt inom den mobila verksamheten. Och om lönerna går upp med tre procent och vi inte har någon tillväxt på topplinjen, då måste man hitta kostnadsbesparingar, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg till TT.
– Grunden för kostnadsbesparingarna är att vi måste finna sätt att förenkla vår verksamhet och ifrågasätta alla möjliga aktiviteter vi har. Jag tror att vi kan göra det med mindre kostnader.

Nyberg vill inte säga hur många tjänster som kommer att beröras i Sverige, men säger att neddragningen berör personal i flera länder. Var, när och hur meddelas senare.
– Jag kan inte svara på var och hur många, det får vi återkomma till de närmaste månaderna men vi kände att det var dags att gå ut och berätta om det här.
TT: Men är det mest i Sverige?
– Vi har ju flest anställda i Sverige, så det är möjligtvis en indikation, men jag vill inte gå in i den spekulationen.

– Jag fick beskedet i går. Det är fruktansvärt. Alla personalneddragningar är en sorg för våra medlemmar och 2 000 är en gigantisk siffra, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionen Tele, som med omkring 3 800 medlemmar är det största facket på företaget.
– Det här slår ned som en bomb. Ingen är beredd på detta. Att vi efter flera år av neddragningar inte kan få lugn och ro, det är tragiskt.
Hon vet inte hur stor andel av neddragningarna som rör anställda i Sverige. Företagets argument om att man behöver dra ned på kostnaderna köper hon inte.
– Man kan inte ta bort mer personal. Det finns inget mer att ta av. Medlemmarna är redan så effektiva som det går att vara, säger Ahlström.

Eurasien visar tvåsiffrig tillväxt igen enligt delårsrapporten.
– Ekonomiskt är Eurasien vår tillväxtmotor, säger Nyberg.


TT: Har ni inte bränt er på fingrarna där? Styrelsen sade i går att ni ska stärka er närvaro i Centralasien, trots uppmärksamheten på sistone.tt vi gör ett väldigt bra jobb både för våra aktieägare och befolkningen i de här länderna. Om du tar Nepal, det sista land vi gick in i, hade en på tio en telefon då, 2008, i dag har sex på tio en telefon. Det finns inget bättre verktyg för demokrati och yttrandefrihet än mobiltelefoni, det tror jag alla är överens om.
TT: Men telekom kan också användas repressivt och kontrakt kan vara korrupta.
– Vi har nolltolerans mot korruption men vi har pratat om mänskliga rättigheter ganska mycket den här sommaren och det finns en avvägning mellan fördelen med telefoni och möjligheten till avlyssning. Den avvägningen är svår, men för oss är det uppenbart att det positiva klart överväger det negativa.Eurasien visar tvåsiffrig tillväxt igen enligt delårsrapporten.
– Ekonomiskt är Eurasien vår tillväxtmotor, säger Nyberg.

TT: Styrelsen har beslutat skärpa riskbedömningarna vid större investeringar. Är det slut med affärer med bolag i skatteparadis med oklara förmånstagare, som i fallen Nepal och Uzbekistan?
– Det är naturligt att man förändrar processer, världen har förändrats väldigt mycket på fem år och lagstiftningen har ändrats. Men exakt vad det betyder vill jag inte kommentera. Jag vill inte recensera styrelsen, säger Nyberg.
Han vill inte svara på vilka personer som ligger bakom de bolag på Cypern och Brittiska Jungfruöarna som Telia Sonera gjort affärer med för att etablera sig i Nepal.

TT: Ni har nu visat intresse för att gå in i Burma, ett land som om möjligt anses ännu mera korrupt än Uzbekistan. Är det ens möjligt att gå in där utan att pengar hamnar i fel fickor?
– Burma är ett land vi tittar på, men det finns inget beslut. Jag tror inte att det finns en enda teleoperatör som inte tittar på Burma eftersom det är ett så stort land och jungfrulig mark. Det händer mycket i Burma politiskt som är väldigt positivt, och vi får följa den utvecklingen. För det är en förutsättning. Och Burma för två år sedan och Burma i dag är två skilda saker.

– Jag tycker att det är hål i huvudet att slänga ur sig att 2 000 personer ska bort. Det är bara brandkårsutryckningar hela tiden. Jag saknar en framtidsstrategi, säger Magnus Brattström, ordförande för Sekos klubb på Telia Sonera med cirka 2 500 medlemmar.
– Man blir förtvivlad och tänker: Inte nu igen. Personalen hinner aldrig ta det lugnt.
Om företaget måste spara bör det göras genom att till exempel se över olika tekniska system och jobba för bättre samordning, anser Brattström.
– Vi ska vara ett företag i framkant. Men det finns så mycket skit på företaget som kan göras bättre, säger han.

Lars Nyberg vill över huvud taget inte kommentera Uzbekistan-affären utan hänvisar till den juridiska utredning som Telia Sonera beställt av en advokatfirma och till den brottsutredning som pågår. Att bolaget inte begått mutbrott eller tvättat pengar är han fortsatt övertygad om.
TT: Men det handlar ju också om misstankar om att ni inte har hållit er till er egen uppförandekod eller statens riktlinjer. Det kanske inte är ett brott att ingå affärer på det sätt som gjorts med den uzbekiska partnern, men man kanske borde räkna ut att pengarna kan användas brottsligt därefter?
– Nu spekulerar du.
TT: Nej, vi vet ju att det finns band till regimen från det här bolaget, det finns svart på vitt.
– Nej, du spekulerar. Men vad styrelsen sade i går var att vi ska gå igenom alla processer, hur vi kommer till beslut, för världen förändrar sig.
Nyberg exemplifierar med att mutbrottslagen har ändrats både i Sverige och Storbritannien de senaste åren.

En märkbart upprörd Lars Nyberg inledde presskonferensen om Telia Soneras resultat för det tredje kvartalet med att tillbakavisa alla anklagelser om mutbrott och korruption.
– Det råder nolltolerans mot all korruption och mutor i Telia Sonera. Det är viktigt för mig personligen och något vi jobbar med varje dag, sade Nyberg, innan han slog fast att han inte kommer att svara på fler frågor om Uzbekistan.
Han tillbakavisade också uppgifter att Telia Sonera är inblandade i oegentligheter i Nepal.

(TT)