Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teleavbrott i Hedemora

Sedan tisdag eftermiddag är omkring 270 hushåll i Hedemora utan fast telefoni.
I samband med de omfattande anläggningsarbetena vid Järnvägsstationen i Hedemora grävdes en kopparkabel av.

Teleabonnenter har klagat över den knapphändiga informationen och att de även fått beskedet att det skulle dröja till den 25 oktober innan telefonin åter skulle fungera.

Det är Scanova som äger ledningarna.

– Det var i samband med grävningsarbetena vid järnvägsstationen, som en telefonkabel grävdes av. Det har blivit stopp i teletrafiken och 270 personer berörs, berättar Camila Buzaglo, pressansvarig på Scanova.

– Vi hade tekniker på plats, som kunde konstatera att skadorna på kabeln var så allvarlig att den måste bytas ut. Kabeln kom på torsdagen. Våra tekniker håller nu på att skarva ihop kabeln.

– Det är ett rätt komplicerat arbete. Varje abonnent har en egen lite ledning i kabeln som måste kopplas ihop. Den skadade delen av kabeln tas bort och en ny del får ersätta den skadade delen och den måste då skarvas i två ändar, förklarar Camila Buzaglo.

Jan Berglund från JanMag Tele i Ludvika började arbeta med den trasiga kabeln på torsdagsmorgonen.

– Tack vare att det fanns rör under gatan, gick det lätt att dra kabeln från ena sidan till den andra, säger han. Annars hade vi fått gräva upp hela gatan.

Precis som vid tidigare brott, lägger man ner en grövre och bättre kabel än den gamla, från ena sidan Västa Järnvägsgatan till den andra - totalt 30 meter.

– Jag kommer att jobba hela helgen med att laga kabelbrottet. Nästa vecka någon gång ska problemet vara löst, bedömer Berglund.

Avgrävda kablar är ett problem.

Numera finns all information om vad som finns under jord samlat på nätet på webbplatsen ledningskollen.se.

Det är Post- och telestyrelsen som samlat denna information.

– Kolla först, gräv sen, uppmanar Camilla Buzaglo.

Hon berättar även att Scanova åker runt till skolor med anläggningsutbildningar för att lära blivande grävmaskinister hur det ska gå till innan man sätter skopan i jorden.