Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tekniska produkter får inte ersätta personal"

Natten till den 23 mars i år lyckades en demenssjuk person vid Emmagårdens gruppboende i Mora gå ut genom en olåst altandörr, klättra över staketet och gå genom bostadsområdet i närheten, utan att bli upptäckt av personalen. Socialstyrelsen tycker inte att kommunen gjort tillräckligt för att förhindra att en liknande händelse inträffar.

Annons

Det var en utomstående person som upptäckte den dementa personen och larmade polisen.

Kommunen gjorde en anmälan enligt lex Sarah och en internutredning. Efter händelsen har larm installerats på altandörren, rutinerna för hantering av dörrar och fönster har uppdaterats, den boende har sänglarm alla nätter, personal placerades stationärt på avdelningen fram till och med den 31 augusti och händelsen diskuteras i chefsgrupp och på arbetsplatsträffar i lärande syfte.

Socialstyrelsens bedömning är dock att socialnämnden "inte fullgjort sina skyldigheter enligt socialtjänstlagen fullt ut", som det heter i socialstyrelsens beslut.

"Det anmälda allvarliga missförhållandet har utretts, kortsiktiga åtgärder har vidtagits för att förhindra att liknande missförhållanden eller risker för missförhållanden uppstår på nytt. Socialstyrelsen saknar dock långsiktiga åtgärder vad avser bemanningen".

I kommunens internutredning framkom att personalen lämnat demensavdelningen på natten och inte kunde ha överblick över vad som hände på denna avdelning.

Socialstyrelsen anser inte det vara en bra lösning att installera sänglarm i den enskildes bostad om denna form av övervakning sker på grund av bristande bemanning.

"Tekniska produkter såsom larm får inte ersätta personal", heter det i socialstyrelsens beslut som innebär att kommunen senast den 5 november ska redovisa hur bemanningen följs upp i boendet för att "de enskildas behov av vård, omsorg och trygghet säkerställs".