Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniklärare blir chef på museet

Inte nog med att hela Framtidsmuseet snart kommer att förnyas. Nu får det dessutom en ny chef i Tobias Mårtensson.
– Jag brinner för att öka intresset för naturvetenskap och teknik bland barn och unga, så det här är verkligen drömjobbet för mig, säger han.

Förra chefen Eva Ramberg slutade i september för att börja på Historiska museet i Stockholm. Hela 88 personer ville då efterträda henne i Borlänge.

– Det är ju ett enormt bra betyg för museet och hela verksamheten, säger Hans Björke som är ordförande i Stiftelsen Framtidsmuseet.

Efter hård utgallring så var både personalen och styrelsen överens om en kandidat, nämligen Tobias Mårtensson från Leksand. Han har tidigare varit lärare i teknik på Maserskolan i drygt tio år och därefter projektledare för Teknikerjakten.

– Han är som klippt och skuren med sin bakgrund, säger Björke.

Personalen på Framtidsmuseet har tidigare haft mycket kontakt med Tobias Mårtensson både som lärare och projektledare.

– Vi ser fram emot att ha en chef med pedagogisk bakgrund och som är så hängiven ämnesområdet, säger Helene Ecström, informatör på museet.

Framtidmuseet står inför omdanande förändringar då hela museet ska byggas om. Efter höstlovet stänger museet för att i en första etapp skapa fyra utställningsteman, ny butik, ny reception och nytt planetarium. Den etappen ska vara klar i februari. Ytterligare en utställning ska vara klar april.

– I etapp två är målet att ha två lektionssalar i stället för en och i etapp tre ska vi ta ett nytt grepp på den historiska utställningen, men de etapperna har vi ingen tidsplan för just nu, säger Helene Ecström.

Tobias Mårtensson kommer att tillträda som chef i december och har ännu inga egna planer för verksamheten.

– Nej, det är ju en kittlande utvecklingsfas som museet är i nu och målet är att göra allt klart och sedan tillsammans med personalen sätta nya mål för framtiden, säger han.

Men något han anser är viktigt är att koppla nya utställningar till skolornas kursplaner på ett tydligare sätt.

– Jag vill att lärarna ska se en tydlig vinst med att komma hit och jag tror det är rätt läge att göra det nu när de håller på att implementera nya läroplanen.

Att öka intresset för teknik bland barn och ungdomar i trakten samt utbilda deras lärare är en mycket viktigt för länet.

– Våra industrier behöver fler tekniker och när det är så svårt att få folk att flytta hit, så är det bättre att utbilda våra egna ungdomar och hoppas på att de stannar kvar här, säger Hans Björke