Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik med skönhet intresserar de flesta

Teknikintresserade från när och fjärran får kanske redan nästa år ett nytt utflyktsmål i Dalarna. I Ängesgårdarna kan de då bekanta sig med Urban Sondells imponerande samling.
– Den röda tråden i samlingen är tändkulemotorer, berättar Urban Sondell , 42 år. Urban har samlat på tändkulemotorer sedan 1993 och fortfarande väcker de gamla maskinerna, dess historia och skönhet, starka känslor.

–Den gamla tekniken brukar intressera de flesta, konstaterar Urban Sondell som bland annat hade 60-70 ton utställningsföremål i flyttlasset då han i oktober förra året lämnade Västerhaninge utanför Stockholm.

Flyttlasset gick till Borlänge och Ängesgårdarna där Urban blivit ägare till en fastighet på 5,5 hektar. Kort och gott en fastighet med utrymme för Urbans intressen och hans stadigt växande samling.

– Min morfar bodde nere i Småland och han visade runt mig på vattendrivna kvarnar. Det var så mitt eget teknikintresse väcktes. Riktigt stort blev mitt intresse för gamla maskiner då jag såg en hjälpmotor, en tändkulemotor, vid en kvarn, berättar Urban som är född i Växjö, men redan efter fem veckor flyttade familjen till Ekerö och senare till Färingsö väster om Stockholm.

I Västerhaninge , där han bodde några år, hade Urban haft planer på bygga en maskinhall och där visa sin samling, eller snarast ett urval av samlingens godbitar. Av olika skäl kom Urbans planer på en maskinhall aldrig att förverkligas. I stället blir det nu Borlänge som får ett nytt utflyktsmål, ett museum för teknikintresserade.

– Det blir en maskinhall på ett par hundra kvadrat. En grund ska stå klar i höst och huset börjar vi med i vår. Maskinerna ska vara under tak nästa höst, hoppas Urban när han presenterar sina byggplaner.

Tidsmässigt spänner maskinerna i Urban Sondells samling över första delen av förra seklet, från 1910-talet fram till 1950-talet. Tändkulemotorerna i samlingen är framför allt lantbruksanknutna. Totalt finns ett 20-tal tändkulemotorer av olika märken i samlingen.

– Tändkulemotorer förknippas nog ofta med båtar, men det var i lantbruket flest användes, förklarar Urban som påpekar att han sparat det bästa i samlingen. Urban har då valt de maskiner som berör honom mest.

– Det var mycket tunga maskiner som drogs av hästar, säkert fick både två och fyrspann användas, påpekar Urban när han visar en 1900 kilo tung maskin från cirka 1925 där tändkulemotorns 16 hästkrafter använts för tröskning. Den var tillverkad hos Aktiebolaget Beijer Motorfabrik i Vimmerby.

Tändkulemotorerna var som störst perioden 1925-30. Då det gäller traktorer var 1953 slutdatum. Numera finns ganska få exemplar bevarade och de vårdas nu ömt av entusiaster som Urban Sondell.

– På 1960-talet slogs det sönder många maskiner som blev skrot. Skrothandlarna kom med slägga och slog sönder dem, beskriver Urban slakten som hårt drabbade tändkulemotorer.

Förutom de älskade tändkulemotorerna med sitt speciella ljud, kommer teknikintresserade från när och fjärran att hitta mycket annat av intresse i Urbans samling. Här kan nämnas traktorer, bogserade plogar, spånhyvel, en varpbåt och den vägvält som den 16 juni 1932 levererades till Hedemora Stads Gatu- och Vägstyrelse.

Nettopriset för Munktells 8,5 ton tunga motorvält med tillverkningsnummer 5629 var 14 000 kronor. Den levererades "komplett med höger rivare, reservdelar och tillbehör samt en breddökningsring för högra bakhjulet". Allt enligt ritning F3 95/B76.

– Det finns inte så mycket uppgifter om vägvälten från Hedemoratiden, senare under åren har den haft flera ägare, säger Urban Sondell som hämtade detta tunga utställningsföremål i Hallstavik där den förre ägaren var bosatt.

Vägvälten, senast gick den att beskåda vid Tylla traktorträff under Rundagarna, vinterförvaras nu på annat håll i kommunen.

– Jag undrar om det är någon i livet som kört denna vält i Hedemora? Urban vill ställa denna fråga till läsekretsen och ser det inte som omöjligt att någon mins välten som är precis 80 år i år.

Urban Sondell har funnit sig väl tillrätta i Dalarna och Borlänge. Till vardags arbetar Urban, tekniker till yrket, med att serva traverser.

– Nu känner jag verkligen att jag inte är någon storstadsmänniska. Här är det mer avspänt och det är små, härliga evenemang överallt, avslutar Urban Sondell ser fram emot att få visa sin samling för många besökare.