Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik från 1500-talets japan

– Ingen sak blir den andra lik. Varje sak blir ett original.

Så förklarar keramikern och bildläraren Kristina Klockar, varför hon satsar av den keramiska raku-tekniken, just nu aktuell med en utställning på Mora Hemslöjd.

Född är hon i Närke, men familjen flyttade till Mora när hon var tretton.

Som nyinflyttat började hon en keramikkurs för Sif Lannerbro på Skeriol, Mora Folkhögskola. På 1980-talet utbildade hon sig på keramiklinjen på Nyckelviksskolan på Lidingö och har sedan kontinuerligt fortbildat sig.

Kristina Klockar arbetar även som bildlärare på högstadiet och är ordförande i föreningen Keramisk konst på 200-talet.

På 1990-talet fick hon göra ett 10-årigt uppehåll vid drejskivan, på grund av ryggproblem.

Men nu är Kristina Klockar tillbaka med full kraft.

Det senaste året har i den japanska raku-tekniken.

– Det finns en snabbhet i den här tekniken, samtidigt som man kan påverka resultat beroende på när man tar ut godset, vet man aldrig säkert har det blir, berättat Kristina.

De levande ytorna ibland med metallisk glans och krackeleringarna som är så typiska för raku kommer extra till sin rätt i Kristinas Klockars form- och färgspråk.

Hon drejar sitt gods i tungarbetat schamottlera, vilket inte är så vanligt för just rakugods. Hennes småaskar och burkar blir färgsprakande accenter som passar i de flesta hem.

Den som vill ta en närmare titt har chansen på Mora Hemslöjd fram till och med den 23 september.