Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tegera arena fylldes med kärlek och Glada Hudik

Bara kärlek – inga fördomar.
Det var stämningen i Tegera arena när 2 700 elever från Leksand, Rättvik, Gagnef och Malung-Sälen fyllde bänkar och stolar och gav sig av till Oz med Glada Hudik-teatern.

Är människor lika eller olika? Varför retas man? Är olikheter bra för vårt samhälle? Var kommer egentligen fördomar från?

Det är några av många frågesällningar om begrepp som demokrati, respekt och medmänsklighet som 2 700 elever i Dalarna funderat och samtalt kring de senaste månaderna.

Skolprojektet Ingen föds med fördomar är ett samarbete mellan skolor i Leksand, Rättvik, Gagnef och Malung-Sälen och Glada Hudik-teatern.

På tisdagen var det "examen" med Glada Hudiks egen tolkning av Trollkarlen från OZ.

Och redan från start fylldes Tegera arena med kärlek.

Pär Johansson och alla de andra i Glada Hudik möttes av applåder, visslingar och hyllningsrop då eleverna visade att de verkligen menar allvar med värdeord som tolerans och mångfald.

Mobilerna stängdes självmant av – om man inte filmade föreställningen – och sen var det fullt fokus på pjäsen där varje ny aktör på scenen fick applåder. Lite extra till Mats Melin som har blivit ICA-Jerry med hela svenska folket.

I pausen var det dags för alla 2 700 att packa upp och inta sin medhavda lunch.

Läraren Sara Rapp från Sammilsdalskolan i Leksand är en av alla lärare som haft elever med i projektet.

– Det har varit mycket bra projekt. Vi har haft många intressanta samtal om likheter och olikheter och hur olikheter berikar, sammanfattar hon.

Från Syrholns skola i Gagnefs kommun kommer tjejerna Engla Eljas, Elsa Törnblom, Lina Jarl och Iris Enmalm. De går i femman och alla ger de både skolprojektet och teatern tummen upp.

– Ja, pjäsen är jättebra och vi som har sett dokumentären om Glada Hudik-gänget vet att de har övat jättemycket, säger tjejerna.

Vad är budskapet i pjäsen?

– Det är att alla är lika värda och att alla är olika på ett bra sätt.

Är inte det självklart?

– Jo, men det är viktigt att man blir påmind. Den som inte lär sig det här som barn kan det kanske går illa för i framtiden.

Projektet Ingen föds med fördomar har lokalt fått ekonomiskt stöd av Leksands Sparbank och nationellt stöd av Glada Hudik-teaterns supporterklubb, Allmänna Arvsfonden och Kronprinsessparets stiftelse.