Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ted hörde om Palmemordet på kortvågsradio i Tanzania

Någon dag före julaftonen 1978 ringde telefonen. Det var Ted Holmqvists bror som ville att han skulle ta hand om sprängningarna vid ett vägbygge i Jemen. Ted tittade frågande på sin fru Viola på andra sidan köksbordet.

- Häv dig iväg, sa hon.

Någon vecka senare, den 7 januari, gjorde han det. Det blev inledningen på en räcka utlandsuppdrag som skulle komma att pågå i elva år.

I Jemen övergick vägbygget till brunnsborrning för en dansk firma. Det fortsatte med flyktingkaoset i Uganda under FN-flagg.

- Den gången slutade det med katastrof, säger Ted.

En sommarnatt 1980 överfölls en stor missionsstation där mängder av flyktingar fanns. Ett stort antal kvinnor och barn dödades och händelsen skakade om alla, inklusive FN-personalen.

- Det ska visst erbjudas ett efterföljande snack för alla som varit med om något sådant. Jag har inte hört av något än och nu har det gått en tid...

Ted fick åka hem till Sverige en tid. Någon månad senare bar det iväg på nytt, då till Sudan på uppdrag från FN:s barnfond Unisef och senare till Tanzania. Han minns misstänksamheten mot vita från invånarna som hade grundats när kanadensiska läkare varit där tidigare och uppträtt olämpligt.

- Efter att vi borrat några brunnar blev det bättre.

Relationerna förbättrades ytterligare när Ted började jaga och skaffa mat till befolkningen.

- Jag hade som en av de få lyckats få en jaktlicens som gällde året runt och jagade enbart för att ge dem mat.

På campen fanns en kortvågsradio. Genom den kunde Ted hålla kontakt med hemmabasen, men också med kustradion i Göteborg.

- Märkligt nog jobbade där en grannkille från Gräsberg som jag brukade prata med.

En natt i mars 1986 satt han där i Tanzania och lyssnade på Voice of America.

- Strax efter midnatt bröt de plötsligt sändningen och berättade att Sveriges "premiärminister" skjutits på öppen gata. Det var enda gången jag varit med om att håret stått rakt upp.

- Det framkom också genom den amerikanska ambassaden i Stockholm att det varit en otrolig radiotrafik i området under flera timmar för att sedan tvärt upphöra strax innan det hände, tillägger han apropå de teorier som finns kring det olösta mordet.

Kontrasten mellan hans upplevelser och stillheten i idylliska Sunnansjö är slående. Men Ted är lugn och trygg med fötterna stadigt på jorden trots alla mörka minnen och frånvaro av debriefing.

- Jag lärde mig att läsa av folk och veta vem man kunde lita på och inte. Därför har jag själv aldrig varit utsatt för något.

Nåja. Ett par statskupper har han upplevt och åtminstone vid en av dem förekom skottlossning i hans närhet. Teds inneboende trygghet tycks finnas även hos fler i familjen.

- En gång i Kenya kom min fru Viola dit på semester. Dagen efter blev det en statskupp. Andra, som ändå varit med förr, blev hysteriska. Viola tittade lugnt över matförrådet och tappade upp vatten i badkaret för säkerhets skull, berättar Ted.

I slutet av 1989 återvände han hem för gott. De sista 20 åren fram till pensioneringen hade han en jämförelsevis lugnare tillvaro på ABB Capacitors.

Det har också pensionären Ted som ställer upp när barnbarnen behöver skjuts. Att som i Afrika vara ute med bössan har han slutat med. De enda djur han har närkontakt med är hundar.

- Här finns ju inga farliga djur i naturen, möjligen frånsett grisarna. Rädslan för varg är obegriplig. Den började med vargen Ylva i Värmland och växte sedan bortom alla proportioner. Alltsammans handlar om att jägarna är rädda om sina bytesdjur och hundar. Duger det inte att gå ut i skogen på jakt utan hund är det ingen riktig jakt.

- För jakt handlar om tålamod. Skriv det, säger Ted Holmqvist.

Fakta: Ted Holmqvist

Född: I Gräsberg utanför Ludvika.

Bor: På Hedvägen i Sunnansjö.

Familj: Makan Viola, sönerna Joakim och Jesper, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Yrke: Pensionerad biståndsarbetare med mera.

Fritidsintressen: Hundvakt och chaufför åt barnbarnen. Tidigare jakt, "men här i Sverige finns inga farliga djur förutom vildsvinen".

Firar: 70 år den 5 mars hemmavid med familj och några vänner.