Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockormens progg helt rätt i tiden

/
  • I lördags hade Rockormen som handlar om försvunna Åmålstjejen Veronika premiär på Folkets hus i Kvarnsveden. Huvudrollen spelas av Josefin Nygårds, till höger på bilden.

Annons

Kvarnsvedens Folkets hus, lör 14/4

Regi: Tina Ranerfors

I rollerna: Josefin Nygårds, Andreas Svensson, Ylva Jansson m.fl.

Publik: 235 personer

I Rockormen får vi följa sökandet efter den försvunna flickan Veronika. Hon tröttnar på tristessen och bristen på framtidsutsikter i hemstaden Åmål och ger sig ensam ut på en resa genom Sverige. Med egna ögon får hon uppleva orättvisorna i samhället innan hon plötsligt försvinner. Som publik får vi genom tillbakablickar följa med på hennes resa och nysta upp vad som egentligen hände.

Jernet-ensemblen består uteslutande av amatörer, vilket ibland framgår med oönskad tydlighet. Oftast döljs dock bristerna bakom den entusiastiska berättarglädjen, och flera aktörer gör riktigt bra ifrån sig. Josefin Nygårds som spelar huvudrollen är en av dem. Det finns förstås flera, roligast är Ylva Janssons hårda polis Previin som tillför en hel del humor till föreställningen.

Scenografin är snygg och funktionell och samtidigt symbolisk. Framförandet av musiken är imponerande, många gånger är låtarna minst lika bra som originalen. Detta är mycket tack vare de skickliga musikerna i coverbandet 300 Bq.

Rockormens handling är inte helt trovärdig, och vissa scener känns överflödiga. Men samhällkritiken är fortfarande rättfärdigad, och det grundläggande budskapet om jämlikhet för alla är lika aktuellt idag som för 30 år sedan. Kanske kan proggen göra ett återtåg i Musiksverige?

Mer läsning

Annons