Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ordförande lovar Himlaspel i sommar

/
  • Från lagman på scen till ordförande i föreningen. Gunnar Lundgren har bytt roll och tagit över ordförandeskapet i Himlaspelet.

Han älskar Himlaspelet. Han har sett det ett 40-tal gånger och spelat med i tio uppsättningar. Nu tar Gunnar Lundgren i stället över ordförandeklubban i föreningen Himlaspelet.

Annons

Himlaspelet har saknat ordförande en tid. Men nu har advokat Gunnar Lundgren, känd också som Lagmannen i spelet, tagit över ordförandeskapet.

Han är noga med att betona att han, än så länge, är tillförordnad. Men avsikten är att han ska väljas "på riktigt" vid årsmötet framåt sommaren.

– Jag älskar Himlaspelet, deklarerar han med stark känsla och berättar att han sett spelet minst 40 gånger.

– Min fru var en gång i tiden med i "allmogebaletten". Då sprang jag där mycket.

Så småningom fick han också en egen roll i spelet, som Lagman.

– Kanske tyckte de att jag hade en del kvalifikationer med mig från jobbet som advokat.

Men nu blir rollen minst lika ansvarsfull som att stå på scenen. Att Himlaspelet har problem med publiksiffror och pengar, är ingen större hemlighet.

Men den nye ordföranden är besjälad av att det ändå ska bli ett spel också i sommar. Var Himlaspelet då ska sättas upp, är inte klart. Det finns flera alternativ, avslöjar han.

– Det kan bli i tält, som förra året, det kan bli i klasisiska Gropen eller det kan till och med bli i Tällberg, där det finns ett stort intresse för att få härbärgera spelet, avslöjar Gunnar Lundgren.

Kanske är han själv tveksam till Gropen. Det blir för dystert att spela där för en publik på, kanske, 500 personer när det ryms tusenden.

Men spel ska det bli. Den nya ordföranden räds inte den tuffa konkurrensen om publik i sommardalarna.

– Himlaspelet ger historisk kunskap om, till exempel, kvinnoförföljelse. Viktigt är också Rune Lindströms, ibland visserligen förtäckta, men ändå tydliga attack på nazismen. Vi behöver de påminnelserna.

Gunnar Lundgren tror på att kunna locka en yngre publik genom samarbete med skolan.

– Vi inleder ett projekt tillsammans med gymnasiet och folkhögskolan i Leksand. Avsikten är att det ska bli lektioner om Rune Lindström. Vi tar till och med sikte på att några elever kan få småroller i spelet.

Ett liknande samarbete med fler skolor, önskar sig den nye ordföranden.

Han är nöjd också med att föreningen Himlaspelet fått in ekonomisk kompetens i styrelsen. Det är företagsledaren Jonas Estéen, som nyligen valts in.

– Vi måste reda ut ekonomin och fortsätta jaga kostnader.

Mer läsning

Annons