Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När händer det här i Dalarna?

/
  • Eric Harris.
  • Dylan Klebold.
  • Bister verklighet. Den 20 april kom Eric Harris och Dylan Klebold beväpnade till Columbine Highschool i Littleton, Colorado. Morden på eleverna inspirerade William Mastrosimone att skriva den pjäs som unga teateramatörer framförde i Falun på tisdagskvällen.

Annons

På tisdagskvällen hade Bang, bang you're dead premiär på Nisserska teatern, en pjäs som inspirerats av morden på Columbine High School där 13 personer sköts till döds av två elever.

En märklig slump i tiden, eftersom det i måndags inträffade den värsta skolmassakern i landets historia. Skådespelarna tillhör Teater Organiserat kaos (TOK), en grupp unga amatörskådespelare.

Med små tekniska medel skapar de en suggestiv och intim miljö där publiken dras in i Josh medvetande. Dialogerna mellan Josh och hans plågoandar liknar en talkör och ger ledtrådar till vad som orsakar hans vansinnesdåd då han dödar sina föräldrar och flera skolkamrater.

Utfrysning, mobbning och utanförskap gör att det slutligen brister för honom. Hans smått galna blick och karaktär får liv genom huvudrollsinnehavaren Anders Mankler, även om det ibland tangerar överspel.

Några av birollsinnehavarna är väldigt bekväma i sina roller, medan andra lider av ett för konstlat kroppsspråk. TOK hör definitivt hemma på teatern även i framtiden.

Scenen där Josh blir instängd i en kista medan demonerna skrikandes bankar på locket är ett av pjäsens starkaste ögonblick och skulle platsa på vilken stor scen som helst.

Pjäsen ger också ett könsperspektiv på våld och maskuliniseringen av unga pojkar. Publiken får se hur en stolt Josh åker ut med sin farfar och jagar, ivrigt påhejad av denne.

Till slut lyckas han skjuta en hjort, men får kraftig ångest när han ser hur det vackra djuret kämpar för sitt liv medan blodet pumpar ur dess kropp.

Hans känslor förändras dock snabbt när farfadern klappar honom på ryggen och berömmer honom. "Efter idag är du en man, Josh." Genom att döda hjorten blir han äntligen någon.

Sorgen och frustrationen över att inte bli tagen på allvar är ett av pjäsens teman. Josh blir alltmer berusad av maktkänslan som tankarna om våld ger honom, även om de också inkluderar självmord.

"En dag skrattar någon för sista gången", säger Josh innan han slutligen tar geväret och skjuter. Känslan av att vara misslyckad hotar att förgöra honom.

Vad gör att hans spärr slutligen släpper? Hade skolan och myndigheterna kunnat göra mer? Pjäsen ger inga svar, utan antydningar.

Förutom en kort inledning av gruppens konstnärliga ledare Susanne Rosén, nämndes inte måndagens massaker på Virginia Tech.

En diskussion efter föreställningen hade lyft pjäsen och gett den ett större samhälleligt sammanhang och betydelse.

Trots allt har ungdomarna arbetat med den sedan augusti 2006 och säkert fått många tankar om sig själva och den våldsutsatta värld de lever i.

Pjäsens författare, amerikanen Mastrosimone, skrev den just för att belysa ett sönderfallande samhälle och för att kommunicera med publiken.

När lamporna tändes var jag istället tvungen att gå hem med en klump i magen och med en oventilerad fråga:

När händer det här i en skola i Dalarna?

Fakta: Teater Drama

  • BANG, BANG, YOU'RE DEAD
  • av William Mastrosimone
  • I rollerna: Anders Mankler, Marie Florin, Ida Aronsson, Eskil Forsell, Emilie Lindberg m fl
  • Publik: Cirka 50
  • Nisskerska Teatern, Falun, 17/4

Mer läsning

Annons