Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikaskådespelerskan Duarte-Nilsson om delade identiteter i pjäsen Mellanland: "Man har friheten att själv säga vem man är"

Om man har fötterna i två världar, är man då halv på två ställen eller dubbel?
I en pjäs om "mellanförskap" vill Ludvikabördiga skådespelerskan Isabela Duarte Nilsson och hennes kollegor på Regionteater Väst inspirera ungdomar att se fördelen med delade identiteter.
– Man har friheten att själv säga vem man är, säger Isabela.

Annons

Ludvikabördiga skådespelerskan Isabela Duarte Nilsson är just nu aktuell i pjäsen Mellanland som visas för högstadieungdomar i Västra Götalandsregionen.

I Mellanland lyfter Regionteater Väst frågan om "mellanförskap"; när man lever i vad som inte är ett direkt utanförskap, utan något som kan beskrivas som att man har en fot i två olika världar.

Något Isabella Duarte Nilsson - som själv har påbrå från både Sverige och Brasilien - kan relatera till.

–Om jag är i Brasilien ses jag som svensk, i Sverige som brasiliansk. Mellanförskap kan också handla om att ha en fot i olika klasser eller kön, förklarar Isabela, vars huvudkaraktär i Mellanland hör till andra generationens invandrare.

En annan karaktär är en tjej som blir kär i en annan tjej.

Isabela poängterar att det inte är något negativt att leva i mellanförskap.

– Men det kan vara svårt om man inte vet hur man ska bemöta det. Om man har halva kroppen i en värld, och halva i en annan, betyder det att man är halv på två ställen eller dubbel? Det finns fördelar och lösningar – man har friheten att själv säga vem man är.

Isabela Duarte Nilsson studerade bland annat vid scenskolan i Göteborg och i Sao Paolo, och har nu, 31 år gammal, skådespeleriet som yrke. Hon har även arbetat på Backa teater.

Hon berättar att hon valde att satsa på skådespelarkarriären för att få leva livet fullt ut:

– Efter gymnasiet ville jag så otroligt mycket, jag ville leva så många liv! Då är skådis det bästa sättet att få uppleva flera öden. Jag är intresserad av människor och den mänskliga psykologin, så det är mitt sätt att forska i vad det innebär att vara människa.

Syftet med Mellanland är att inspirera ungdomar, en målgrupp som Isabela vill arbeta mer med i framtiden:

– Jag vill jobba med barn- och ungdomsteater. Vi är duktiga i Sverige på att ta upp det som är relevant med hög konstnärlig höjd, säger hon.

Vackra och karismatiska skådespelerskan Isabela Duarte Nilsson från Ludvika är aktuell i pjäsen Mellanland som visas för högstadieungdomar i Västra Götalandsregionen.

I Bohuslänningen har Mellanland fått fina recensioner; "Skådespelarna ger oss starka karaktärer som stannar kvar i minnet och dessutom ger de oss viktiga verktyg för att bryta normer. För samtidigt som det känns smärtsamt att ta del av dessa öden är det en pjäs fylld av hopp och styrka" skriver deras recensent Sara Kirudd.

FAKTA Mellanland

Manus och regi: Astrid Menasanch Tobieson

Skådespelare: Isabela Duarte Nilsson, Alejandra Goic och Rebecca Hayman

Målgrupp: årskurs 7-9

Mer info på Regionteater Västs hemsida

Mer läsning

Annons