Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återfallsraggare hjältinna i ny pjäs

/

Annons

Författaren Gertrud Larsson, som också var medförfattare till höstpjäsen Samtidigt - i Dalarna, har gjort en grundlig research. Bland annat har hon i flera månader följt medlemmarna i Yankee Car Club i Borlänge i raggarbilarna, på cruising och motorträffar.

Gasen i botten tilldrar sig i raggarmiljö, men miljön fungerar i första hand som yttre ram för pjäsens två bärande teman - frihetslängtan och kärlek. Vägfarandet blir en bild av en livsresa där huvudpersonen kommer till insikt om sig själv.

- Vi har fått ett kul och starkt tema att jobba med, tycker regissören Martin Lindberg, som är välbekant för dalapubliken från tidigare produktioner (bland annat Fet-Mats, Paradiset och Happy Hour). Formspråket är lustfyllt, det blir som en slags barnteater för vuxna.

Pjäsen kräver timing och snabba byten eftersom fem skådespelare växlar mellan 18 karaktärer. Dessutom ingår de i bandet som ska fylla scenrummet med tidstypiska rocktoner.

På pressvisningen spelades en scen upp i scenografen Gunnar Ekmans skog av Wunderbaum. I Saads pizzeria, där huvudpersonen Lena (Anne-Li Norberg) stannar upp på sina irrfärder möter hon en gammal antagonist, Sverigedemokraten Kent (Måns Clausen) och hans raggarpolare Hasse (Ingrid Gustafsson) och Patrik (Joel Torstensson) och tragikomik uppstår.

Att Måns Clausen, med rötter i Etiopien, spelar svartskallehatare är förstås en medveten poäng. Han har själv sett prov på den negativa sidan av raggarkulturen under uppväxten på Västkusten, sydstatsflaggor och rasistiska tröjtexter. Den sidan finns, menar han, även om Gasen i Botten inte avser att vara en studie av en subkultur. Främlingsfientligheten framställs inte som en raggarfråga, mer som en del av samhället idag.

I scenen får också Ulla Tylén ge prov på sina komeditalanger som pizzeriaägaren Saad, med ett kroppsspråk som bejublades redan i höstens pjäs Samtidigt - i Dalarna. Många välkomnar säkert att Ulla Tylén, som tidigare arbetat bl a på Byteatern i Kalmar, återkommer på dalascenen, den här gången också som Elvisimitatör.

Anne-Li Norberg är glad att få ta sig an karaktären Lena, en tuff kvinna med ett kärleksträngtande inre.

- Hon är en kvinna på gott och ont, som nått en punkt i livet då hon måste göra ett val för att komma vidare, säger Norberg, som är frilansare i Stockholm och som en gång i tiden var med i ensemblen som startade Folkteatern i Gävle.

Två unga frilansskådespelare har engagerats i uppsättningen. Joel Torstensson är utbildad på Malmö scenskola, har spelat på Teater Halland och med sin far och syster i en egen produktion och han har just flyttat till Falun. Han spelar fyra av rollerna, bland annat plattvändaren Tore Karlsson på radiokanalen United States of Dalarna.

Ingrid Gustafsson från Stockholm, har närmast jobbat på Västerbottenteatern.

- Det är spännande att gå in och ut ur fyra intensiva, kompakta karaktärer, säger Ingrid Gustafsson. Jag får verkligen utmana mig själv.

Gasen i botten har premiär på lördag i Falun. Turnén går sedan till fjorton orter i länet.

Mer läsning

Annons