Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teater om motstånd

Att bli upprörd och göra sig hörd.
En mänsklig rättighet som Fria Teatern tagit fasta på i föreställningen Våga vara vred som spelas på Dalateatern.

Föreställningen bygger på den franske diplomaten Stephane Hessels uppmärksammade skrift Säg ifrån. Hessel var motståndsman under andra världskriget. Han tillfångatogs och sattes i koncentrationslägret Buchenwald som han överlevde. 1946 blev han en av medarbetarna till utformandet av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. För två år sedan, vid 93-års ålder, skriver en tunn pamflett som handlar om uppror och att göra motstånd. Det lilla häftet trycktes i en 1:a upplaga om 6000 exemplar 2010 men närmar sig två miljoner exemplar enbart i Frankrike. Den finns nu översatt till 27 språk.

I föreställningen ingår även texter av Lars Forssell och Arthur Rimbaud samt sånger som sjöngs av Edith Piaf. Föreställningen ges som lunchteater på Dalateatern, fredag 19 oktober.

Medverkande: Axelle Axell är skådespelerska och har arbetat många år på Stockholms Stadsteater. Lasse Zackrisson arbetar som musiker och journalist.

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap".

(art.1 ur FN:s Deklaration om de mänskliga Rättigheterna).