Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TEATER: ”Easter parade” är två timmar teater utan döda punkter

Roligt, men aldrig smärtfritt, och fruktansvärt, men inte oblandat hemskt. Dalapubliken ges två chanser till i Avesta 7 februari och i Vansbro 8 februari.

Långfredagen 1969 på Östra sjukhuset för psykiskt långtidssjuka skiljer sig inte från andra långfredagar för rumskamraterna Tom och Rick.

Eller från några andra dagar heller, för den delen. De sitter där de sitter. De kommer inte ut, ingenting nytt kommer in. Det enda de har att jobba med är det som finns mellan rummets väggar.

Stolen, bordet, sängarna, fönstergallret.

Och varandra.

”Varför är spegeln av plåt?” undrar Rick.

”Det är för att du inte ska slå sönder den och ta livet av dig med skärvorna”, svarar Tom.

Den gungbrädesartade interaktionen mellan tryckkokaren Rick i Kim Sulockis tappning och den Kristuslika rullstollsburne Tom, spelad av Ola Forssmed, är en fröjd att bevittna. Det finns en fantastiskt dynamisk – och bräcklig – balans mellan Ricks överskott på rörelseenergi och Toms underskott.

Samma sak gäller pjäsens uppbyggnad. Första akten tillhör Ola Forssmed, som trots (eller kanske tack vare) rollfigurens rörelsehinder och stamning ger maximal utväxling på varenda replik, varenda liten scenanvisning. Med mungiporna, tungan, pekfingret, rösten lyckas han vara både buskis och grekisk tragedi, Norén och Bröderna Marx i ett och samma vårdpaket.

I andra akten kommer vi närmare Rick. Kim Sulocki förkroppsligar myror i brallan på ett sätt som får det att krypa under huden på mig. En fullständigt naken gestaltning av ett vuxet bokstavsbarn som bara längtar efter att få höra sanningen av sin mamma. Det är roligt, men aldrig smärtfritt, och fruktansvärt, men aldrig oblandat hemskt.

”Easter parade” är två timmar teater utan döda punkter. Det känns lite orättvist att inte säga mer om Sanna Ekman, Nina Gunke, Hedvid Lagerkvist och Johan Rudbeck som spelar de övriga rollerna, det gör de mycket bra, men det beror på att Kim Sulocki och Ola Forssmed är så anmärkningsvärda.

LÄS MER: Riksteatern ger scenkonst i hela länet, Våren med Dalateatern

Easter parade

Avenyteatern, Ludvika

Regi: Staffan Götestam

Medverkande: Sanna Ekman, Ola Forssmed, Nina Gunke, Hedvig Lagerkvist, Johan Rudbeck, Kim Sulocki

Spelas även på Avesta teater 7 februari och på Vansbro teater 8 februari.