Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxen Lina svävade mellan liv och död efter promenaden – nu vill ägaren Fredrik varna andra

Som en blixt från klar himmel. Så beskriver Fredrik Örtendahl det som hände efter tisdagens promenad med taxen Lina. På bara 30 minuter gick tiken från pigg och kry till okontaktbar – och man misstänker att hon fick i sig någon typ av gift. Nu vill Fredrik varna andra. "Det otäcka är ju om någon lägger ut skräp i skogen".

Vid halv två-tiden på tisdagseftermiddagen var Fredrik Örtendahls sambo Ann-Marie ute och gick med parets nioåriga tax Lina i Lugnetskogen uppe vid Sjulsarvet i Falun.

Efter promenaden åkte Ann-Marie ner till Ica Maxi för att handla. När hon kom ut från butiken var Lina helt okontaktbar.

Färden gick i ilfart upp till djursjukhuset, och man konstaterade att taxen förmodligen fått i sig någonting under promenaden.

– Det gick väldigt fort – i stort sett bara en halvtimme från det att hon kan ha fått i sig någonting till att hon var helt väck, berättade Fredrik Örtendahl på onsdagen, då Lina fortfarande var kvar på djursjukhuset.

– Hon reagerar på pupillerna och så, så det ska inte kunna vara någon hjärnskada eller stroke, utan mer någon form av gift i kroppen.

Personalen på djursjukhuset hade vid det senaste samtalet berättat att andning och hjärtverksamhet var stabil, men att Lina fortfarande inte var vid medvetande. Vad exakt som den lilla tiken kunde ha fått i sig var ännu oklart, men Fredrik hade några teorier.

– Vi har konstaterat att det inte handlar om något narkotikapreparat, men gissar på någon form av råttgift. Det ska tydligen finnas någon ny form av gift som nästan söver ner djuret, men det är också osäkert – för då brukar de ha mer kramper. Nu är det mer som att hon ligger i väldigt djup sömn, berättade han på onsdagen.

Senare på dagen skrev Fredrik ett inlägg på Facebook om det inträffade – delvis för att varna andra hundägare i området.

– Jag tyckte det var lämpligt att varna andra. Det otäcka är ju om någon lägger ut skräp i skogen. Så det känns viktigt att folk får upp ögonen, och kanske har lite koll.

Inlägget har spridits som en löpeld och har i skrivande stund nästan 2 000 delningar.

– Det är nästan otäckt vilken delning det blir. Folk har kommit med både lyckönskningar och förslag på vad det kan vara och det är bara att tacka. I en sån här situation är det svårt att tänka själv. Man kommer in i någon form av panikkänsla, så det känns tryggt att få medhåll och stöd från så många.

Strax efter klockan 19.00 på torsdagskvällen kom äntligen vändningen och Lina kunde, på skakiga ben, få i sig lite mat.

– Hon har ätit och fungerar ganska normalt nu. Dock är hon kvar några dagar på djursjukhuset för observation. Vi hoppas att allt blir bra nu, berättade Fredrik på kvällen.

– Vi vet i dagsläget inte vad hon råkat ut för men min personliga åsikt är att hon fått i sig råttgiftet Black pearl med den aktiva substansen alfakloralos.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android