Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävling ska locka studenter till SSAB

Ett höftstöd på en bilbarnstol.
Det är det vinnande bidraget i SSAB:s första tävling för studenter.
– Vi ville ha något som är enkelt så att det blir använt, förklarar Emma Nyberg, en av studenterna.

I veckan delar SSAB ut Swedish Steel Prize för 14:e gången. Samtidigt är det premiär för SSAB:s University Challenge - en tävling för studenter.

I år genomfördes den som ett försök där Högskolan Dalarnas maskiningenjörs- och materialdesignprogram bjöds in att delta. 2013 kan tävlingen växlas upp och kanske även bli internationell.

Premiäråret lämnades ett bidrag in, och då det uppfyller kriterierna har det utsetts till segrare. Samtidigt blir det en marknadsföring för nästa års tävling.

För pristagarna väntar nu deltagande i arrangemanget Swedish Steel Prize i Stockholm samt kontakt med SSAB:s experter för vidare granskning av det vinnande bidraget. Kanske kan det så småningom bli en färdig produkt.

– Det började som ett projekt i skolan, berättar Olle Larsson.

Tillsammans med Emma Nyberg, Mathias Lagestam, Fredrik Gustafsson och Daniel Andersson ligger han bakom höftstödet för bilbarnstolen.

Syftet med idén, en arm som fälls ut, är att förenkla vardagen för föräldrar. Stödet ska underlätta hanteringen av barnstolen, minska belastningen på rygg, vara enkelt och lätthanterligt.

– Vi vill underlätta insättandet av en barnstol i bil, konstaterar Olle Larsson och menar att stödet ska vara integrerat i barnstolen.

En mamma som närvarar när höftstödet presenteras konstaterar att det är lätt att få ont i axlar och rygg, och att allt som kan vara avlastande är guld värt. I juryns utlåtande konstateras bland annat att konstruktionen är så enkel att den blir använd.

University Challenge är ett sätt för SSAB att få fram nya användningsområden för höghållfast stål. Men också ett sätt att få studenter intresserade av företaget, inte minst när det så småningom blir aktuellt att söka arbete. Idén till själva tävlingen dök upp för drygt ett år sedan, i samband med ett seminarium som SSAB höll för studenter vid maskiningenjörsprogrammet.