Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävling på Orsasjön

Förra säsongen tvingades man ställa in Siljanskrinnet då isen var bedrövlig. I år däremot var isen långt från ett problem. DT fanns på plats vid Orsa-Mora Skatings sista arrangemang för säsongen.

– Det är en riktig höjdardag, säger Affe Björkman, banansvarig Orsa-Mora Skating.

I takt med att solen gick upp över horisonten gjorde också skridskoåkarna sig redo för att åka iväg från isen vid Orsa camping.

Klockan 10.00 åkte den första gruppen iväg och de skulle köra 60 kilometer på den plogade banan som Orsa-Mora Skating anordnat.

Detta i samband med SIljansskrinnet, en tävling där man kan åka 10, 30 eller 60 kilometer längs isarna på Siljan. Tävlingen går 13 år tillbaka i tiden och tanken var att den skulle vara ett alternativ till den skidåkning som annars präglar Ovansiljan.

Tävlingen lockar folk från fjärran: på plats fanns ett gäng från Oslo, holländare och ett litet udda inslag i form av en spanjor. Däremot lockar tävlingen inte riktigt lika många från närområdet. De hade 50 deltagare, jämfört med de 400 åkare som gästade Sylvesterloppet på nyårsdagen.

– Vi hoppades på att det skulle komma fler. Men vi ska inte sörja över de som inte kom, vi ska göra det bästa för de som kommer, säger Affe Björkman.

Samtidigt har Affe väldigt svårt att sörja när han ser tillbaka på säsongen.

– Vårt första arrangemang i år, Sylvesterloppet, överträffade alla förväntningar. Sedan har det runnit på, säger Affe Björkman.

Utöver Sylvesterloppet var en höjdpunkt för Orsa-Mora Skating de så kallade Skolskridskodagarna där hundratals elever deltog.

– I år har vi haft fantastiska ungdomar på isarna och bra väder. Det har varit riktigt positivt, säger Affe Björkman.

Björn Hagelby, banläggare, isexpert och säkerhetsansvarig, tycker det är skönt att säsongen nått sitt slut när det kommer till aktiviteter.

– Nu kan vi pusta ut. Vi har genomfört en bra säsong. Nu ska vi köra vidare och hålla klubben vid liv.

Inför nästa säsong hoppas föreningen på att de fått upp belysning på Saxviken så att skridskoåkningen även kan fortsätta efter att solen gått ned.

Och trots att det sista arrangemanget är över kommer Orsa-Mora Skating se till att det finns en bana att åka på så länge vädret tillåter, vilket kan innebära att isen har en månad kvar inom sig.

– Avslutningsvis ser jag en ljus framtid för Orsa-Mora Skating, säger Affe Björkman.