Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårta till personal och patienter

Anne-Marie Eriksson, ordförande i Psoriasisförbundets lokalavdelning Ovansiljan och vice ordförande i Psoriasisförbundet Dalarna, besökte under måndagseftermiddagen Mora lasaretts hudmottagning.
– Det var med anledning av Internationella psoriasisdagen som jag överlämnade en specialkomponerad tårta, vit med röda prickar, till personalen och även patienterna, för det fantastiska arbete personalen gör för våra patienter vid hudmottagningarna i Mora och Malung, säger Anne-Marie Eriksson.

Annons

Anne-Marie Eriksson berättar att Psoriasisförbundets kartläggning av vården visar på oacceptabelt stora skillnader i vård och behandling som landets 250 000 psoriasissjuka får tillgång till.

– Vård på lika villkor för hela befolkningen är lagstadgad i hälso- och sjukvårdslagen. Vilken vård och behandling man får beror i allt för stor utsträckning på var i landet man bor och vilka prioriteringar de olika landstingen gör.

– Trots Tand- och Läkemedelverkets rekommendationer har vissa landsting av besparingsskäl tagit bort mjukgörande salvor från läkemedelssubventionen, liksom hand- och fotvård inom högkostnadsskyddet och klimatvård som behandlingsalternativ vid svår psoriasis. Dessutom saknas ett helhetsperspektiv i vården utifrån kunskapen att psoriasis är en systemsjukdom.

Anne-Marie Eriksson menar att besparingarna är en utmaning, både för dem som arbetar inom sjukvården och för dem som fattar politiska beslut om resurser.

– Avgörande för psoriasisvården är att resurser frigörs för att kunna utveckla samverkan mellan vårdens olika delar och säkerställa rätt behandling efter den enskildes behov. Kunskapen om psoriasis och dess roll som systemsjukdom måste öka i hela vård- och omsorgskedjan. Påtagliga skillnader mellan olika landsting måste raderas.

Psoriasisförbundet i Dalarnas län med cirka 500 medlemmar har två huvudfrågor för att förbättra och utveckla psoriasisvården i länet.

– Den första är att landstinget måste säkerställa att medicinsk hand- och fotvård omfattas av högkostnadsskyddet. Det är obefogat och orimligt att psoriasisbehandling inte ska omfatta hela kroppen-

– Den andra frågan vi driver är att landstinget måste erbjuda klimatvård som behandlingsmetod i enlighet med Tand- och Läkemedelsverkets rekommendationer. Under 2011 fick två patienter tillgång till klimatvård. I år kommer, enligt uppgift, ingen patient att få klimatvård föreskriven som behandlingsmetod i Dalarnas län. Behandlingen ger i genomsnitt 75 procent förbättring av PASI som är ett mått för hur utbredd och svårt sjukdomen är. I båda de här fallen kan det för den sjuke göra skillnaden mellan sjukskrivning och arbete, säger Anne-Marie Eriksson.