Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar Sverigedemokraterna i Ludvika avstånd från nazisten? Kommunalrådet Lotta Wedman till angrepp mot SD

Benny Rosengren har pratat om att frysa ut nazisten Pär Öberg.
Men ibland passar det för Sverigedemokraterna i Ludvika att använda sig av nazisten.

Ett resonemang med den innebörden för kommunalrådet Lotta Wedman (MP). Hon har reagerat över att Sverigedemokraternas partibas utåt gärna markerar mot nazisten Öberg.

Pär Öberg är ledamot i kommunfullmäktige på SD-mandat och talesperson för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, en organisation som av Säpo bedöms som det största hotet, inom vit makt-miljön, mot Sveriges inre säkerhet.

Lotta Wedman menar att det finns anledning att ifrågasätta Benny Rosengrens ärlighet.

– SD har sju mandat i kommunfullmäktige inklusive det mandat som Pär Öberg sitter på. Antalet mandat har betydelse när platserna i kommunstyrelsen, nämnderna och utskotten fördelas.

– Strax efter valet 2014 tillfrågades Benny Rosengren om SD:s platser skulle beräknas efter sex eller sju mandat. Svaret blev att det skulle beräknas efter sju mandat så då var Rosengren inte intresserad av att ta avstånd från Pär Öberg.

Så du menar att Rosengren lite grann far med osanning?

– Hans verklighetsbeskrivning stämmer inte. Om de verkligen velat visa att de tar avstånd från nazisten så hade de sagt att beräkningen skulle göras utifrån sex mandat, svarar Lotta Wedman.

– I praktiken är skillnaden mellan sex och sju mandat liten, men det avgör om det ska bli lottning på den sista platsen i vissa nämnder, tillägger hon.

SD har nu exempelvis två ordinarie ledamöter i vård- och omsorgsnämnden respektive kultur- och fritidsnämnden, men skulle, enligt Wedman, ha fått nöja sig med en ordinarie om fördelningen baserats på sex mandat i fullmäktige.

Benny Rosengren tillbakavisar att han efter valet fick frågan om sex eller sju mandat skulle räknas när platserna i nämnderna skulle fördelas. Men hade han fått frågan hade svaret varit självklart:

– Klart att det ska räknas på sju mandat. Antalet röster vi i Sverigedemokraterna fick motsvarade ju sju mandat. När det gäller Öberg så försökte vi direkt efter valet förmå honom att avsäga sig platsen till förmån för en sverigedemokrat, men han vägrade.

Här kan du läsa mer om Lotta Wedman:

Här kan du läsa mer om Benny Rosengren: