Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar strid om hästar

Det juridiska efterspelet om de omhändertagna hästarna på en gård i Smedjebacken fortsätter.

Kvinnan som i slutet av oktober först hotade poliser med kniv och sedan dunkade ett spett i polisbilen begär nu via sin advokat inhibition av länsstyrelsens beslut om försäljning av de sex kvarvarande hästarna.

Det vill säga att försäljningen stoppas i väntan på en överprövning av förvaltningsrätten.

Ärendet har blivit en följetong sedan länsstyrelsens djurskyddshandläggare i slutet av maj förra året omhändertog fyra kraftigt avmagrade hästar. Vid den tidpunkten fanns elva hästar på fastigheten som ägs av en amatörtravtränare.

Amatörtravtränaren och kvinnan har av länsstyrelsens betraktats som ett sambopar och bedömt att det inte spelat någon roll att hästarna under sommaren skrevs över på kvinnan.

Mannen har dock envetet tillbakavisat samboförhållandet och hävdat att kvinnan bara hyr ett av fastighetens två bostadshus. Detta påpekade även i ett yttrande den 17 november, då mannen meddelade att kvinnan har rätt att köpa hästarna och arrendera gården.

Noteras kan att rättsenheten den 23 oktober beslutade att omhänderta de kvarvarande hästarna.

Detta följdes sedan upp med beslutet (den 8 december) att hästarna inom två veckor "... ska säljas eller överlåtas på annat sätt.".

I överklagandet upprepar kvinnan att det är hon som äger hästarna och att länsstyrelsens beslut om djurförbud inte gäller henne. Vidare hänvisar hon till att de omhändertagna hästarna kontrollerats av veterinär och att de – enligt uppgifter från polisen – bara hade "några mindre skavanker" och inte var i så dåligt skick som länsstyrelsen påstått.

Kvinnan menar att om försäljningen genomförs skulle det innebära att hon inte fått chansen att överklaga beslutet om omhändertagandet.

LÄS OCKSÅ:

Avmagrade hästar hos amatörtränare

Attackerade polisbil med spett

Anmäler länsstyrelsen för olaga intrång