Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar avstånd från gymnasieutredning

Efter tystnaden.
Nu talar skolnämndens ordförande, Daniel Riazat (V), ut om gymnasieutredningen.
– Vi kommer att lägga fram ett eget förslag, säger Riazat.

Sedan tidigare har det varit känt att Vänsterpartiet och Daniel Riazat motsatt sig den föreslagna flytten av naturvetenskapliga programmet och den estetiska linjen från Haraldsboskolan till Lugnetskolan.

När skolförvaltningen den 25 oktober presenterade sina planer visade det sig att förslaget var betydligt mer omfattande än så.

Och sedan den dagen har Daniel Riazat avböjt att kommentera förvaltningens förslag.

– Förslaget blev precis klart innan nämnden och vi fick en dragning på fem minuter. Det är bättre att det tar en vecka och blir rätt än att jag säger nåt på en gång och det blir fel.

– Vi kommer att lägga fram ett eget förslag till nämnden från Vänsterpartiets sida kring gymnasieåtgärder i nästa vecka.

Ni köper alltså inte förvaltningens förslag?

– Nej, det gör vi inte. Vi var emot det redan när man pratade om att flytta två program från Haraldsbo till Lugnet. Nu handlar det om många fler saker. Vi är inte med på det här.

Hur ser du på att Vänsterpartiet och förvaltningen har helt olika uppfattningar i den här frågan?

– Det är första gången det händer. Visst, eftersom jag är ordförande känns det lite märkligt.

Varför har ni en helt egen linje i den här frågan?

– I det här fallet delar vi inte uppfattning med övriga politiker och förvaltningen om vilka åtgärder som behövs för gymnasiet – därför väljer vi att gå en egen väg.

Varför är den här frågan så viktig för er?

– Alltså, välfärdsfrågorna är prioritet nummer ett för Vänsterpartiet och där ingår skolfrågorna. Det är såna frågor som vi kommer driva stenhårt fram till valet.

Hur vill du och Vänsterpartiet att Falu gymnasium ska formas i framtiden?

– Jag vill att alla som bor i den här staden ska gå på Falu gymnasium och att vi även ska få in fler elever från andra städer. Vi har en hög kvalitet på utbildningar inom vår organisation. Vi går inte med på vinsttanken utan tänker istället på barnen.

Tror du att det finns någon som tycker annorlunda – att man i-n-t-e vill ha en bra kommunal gymnasieskola?

– Ja, jag är väldigt övertygad om det. Det är bara att kolla på hur alliansen röstar i nämnden när det blir fler friskolor som ansöker om att få starta. Hade alliansen bestämt över vilka som skulle få tillstånd så kanske Falun hade haft 25-30 friskolor.

Men ingen vill väl ändå ha en dålig kommunal gymnasieskola?

– Jo, kollar du i hela landet så är det så att man från borgligt håll är med och drar ner kvaliteten på den kommunala skolan, äldreomsorgen, LSS-verksamheten för att få in fler privata aktörer. De står på riskkapitalisternas sida – det gör inte vi.

Men hur ska man förhålla sig till att skolförvaltningens gymnasieekonomi ser ut som den gör?

– Vi kommer att lägga fram ett förslag där även den ekonomiska biten finns med. Det är inget vi har bortsett ifrån. Vi anser att vi behöver göra på ett annat sätt och behålla våra tre gymnasieskolor och fortsätta hålla en hög kvalitet.

Och detaljerna i förslaget?

– Det kommer ni att få vänta med tills vi släpper förslaget i slutet av nästa vecka.

Hur tänker du kring din framtid som nämndordförande?

– Det är mina medlemmar som ska vara med och tycka om det. Såna beslut fattar jag inte själv.

Hur upplever du hela den politiska situationen I Falun just nu?

– Jag upplever det som att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, alltså på kommunstyrelsenivå, inte valde att gå med på en del av våra förslag när det gäller välfärdsinvesteringar – jag tycker att det var synd.