Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Täpp Lars buffrar till Arvselen

Med både folk och kritter buffrar Täpp Lars Arnesson genom Malung för 21:a gången.
– Det är det bästa som finns, säger Täpp Lars Arnesson.

En vit killing bräker och en pojke plockar upp den.

– Det här Jens, men jag brukar kalla honom för Pratglada Jens för han bräker så mycket, säger Tobias Bälter och ler.

Tobias Bälter och Praglada Jens är två av dem som anslutit sig till Täpp Lars Arnessons buffring från västra Malung till Arvselen. Täpp Lars började som 20 åring och nu kan han helt enkelt inte sluta.

– Jag är borta i fyra månader och det är det bästa finns, konstaterar Täpp Lars.

Med sig till Arvselen har Täpp Lars tre kor, två hästar, tre getter och sju killingar, på vägen dit har han även fått sällskap av både vuxna och barn.

– Det är glada entusiaster, kompisar som vill gå med. Det blir ungefär en mil vi går, säger Täpp Lars.

En av dem som anslutit sig till buffringen är Anna-Britta Henriksson.

– Senast jag buffrade var nog för femtio år sedan med min farmor i Malungsfors, det här är jätteroligt så jag följer med ända fram, säger Anna-Britta Henriksson och klappar kossan Stjärna.

På vägen till Arvselen stannade buffrarna till vid ålderdomshemmet Orrmyrgården så de gamla fick hälsa på djuren.

– De gamla uppskattar det och tycker det är roligt så vi brukar stanna till där. Sen tycker jag det är nyttigt för barnen att få träffa de äldre, säger Täpp Lars.

Varför buffrar du?

– Det finns inget bättre. Folk pratar om att de vill leva nära naturen, jag lever med den. Många vet hur blöt asfalt luktar men vet de hur sommarregn luktar, hur det luktar när ljungen slår ut eller doften av solvarm ko, det är underbart.

Resten av året, när han inte buffrar, ägnar sig Täpp Lars åt att skriva, sy dräktpälsar, hålla föredrag och kurser i pälssömnad, han är en riktig mångsysslare.

– Jag tröttnar då aldrig på något, säger Täpp Lars och skrattar.