Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Täpp Lars Arnessons julsaga blir utställning på bibliotek

Bygdens stora kändis har skrivit en barnbok om tomtar på flykt. Nu får originalbilderna till boken en egen utställning på Malungs stadsbibliotek.

Täpp Lars Arnesson har med tiden visat sig ha oerhört mycket på sin lyra. Han har tagit emot kommunens kulturpris 2012. Han har sytt en skinnpäls till lilla prinsessan Estelle. Han håller i berättaraftnar, skinnkurser och håller traditioner och kultur levande med sin fäbod.

Och så skriver han barnböcker. Den senaste heter "Välkommen hem - en julsaga", och hade boksläpp på Skansen i Stockholm den 26 november.

När vi träffas så är det timmar kvar till boksignering och glöggmingel i hans eget hem i Malung. Täpp Lars är riktigt nervös, trots att han har varit med förut. Hans hem är som att kliva in i en julfest, med gammeldags prydnader, och tända ljus överallt.

Täpp Lars älskar jul. Då kunde det inte vara mer passande än att skriva en tomtesaga.

– Det var i fjol jag skrev den till mina egna barn som en julklapp. När flyktingströmmarna kom så bestämde jag mig. Det är för barnens skull jag har skrivit. Men historier är viktiga även för oss vuxna, berättar Täpp Lars.

Han beskriver boken som en historia om medmänsklighet, omtanke och öppna dörrar. Den handlar om två tomtefamiljer som är på flykt och hittar en timmerhög som de bygger om till ett bo. En lastbil kommer och hämtar allt timmer, men med hjälp av skogsmusen Albertina så får de sedan hjälp av lagårdstomtarna.

– Jag har berättat historier sedan jag var 19 år. Jag tycker sagor är jätteviktiga, man behöver använda fantasin. Det är bra för barn att få en saga och skapa bilder inuti huvudet. Tänka efter vad som händer. Så det blev den här berättelsen, men vill man inte reflektera över symboliken så kan man läsa den bara som den är, förklarar han.

Biblioteket blev så förtjusta i boken att de bestämde sig förra onsdagen för att ha en utställning med originalbilderna till boken, målade av Joakim Dupai. Utställningen startar den 14 december, då Täpp Lars också kommer vara på plats för att berätta om boken.

– Det är fantastiskt kul, jag är jätteglad. Hoppas att det sprider sig över Sverige, säger han.

– Joakim satte sig ner och målade bilderna. Han är otroligt duktig, det blir precis så som det ska se ut. Bilderna känns så mycket som mina egna bilder, som jag tänkt mig. Det är andra boken som vi jobbar ihop, dem första kom i våras, "den modiga tranan Tore", säger Täpp Lars.

Läs också: När Täpp Lars fick vara med på Liljevalchs utställning