Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tapio var Finlands röst i Dalarna i mer än 30 år

Tapio Airaxinens livshistoria är onekligen lite ovanlig.
Som boxare kom han till Köping och ett jobb som plåtslagare.
Drygt tio år senare anställdes han som finskspråkig journalist vid nystartade Radio Dalarnas finskspråkiga redaktion, och där blev han "Finlands röst" i Dalaradion i mer än 30 år.

22-årige Helsingforskillen Tapio Airaxinen kom till Sverige 1964. Han följde med en god vän – en australiensare – som skulle hälsa på sin syster, som bodde i Göteborg.

Tapios stora intresse var boxning, och han hade redan blivit finsk juniormästare, representerande boxningsklubben i Helsingfors.

Köpings boxningsklubb hörde talas om att Tapio fanns i Göteborg, och erbjöd honom att komma till Köping och börja boxas för dem.

– Jag nappade på erbjudandet och flyttade dit, berättar Tapio. Jag hade i några år praktiserat som bilplåtslagare på en bilfirma i Helsingfors, och nu fick jag ett jobb som plåtslagare vid Salpeterverket i Köping.

Jobbet var kanske inte det han längtat efter. Han fick i uppdrag att byta isolering på alla rör i verket.

– När man tog bort den gamla isoleringen var rören 300-400 grader varma, berättar Tapio. Det var ett jävla ställe att jobba på. Jag orkade i ett halvår. Men det var svårt att kombinera ett så ansträngande jobb med att träna boxning.

I stället fick Tapio börja jobba som biträde på bokhandeln i Köping.

– Jag jobbade dessutom som frilansfotograf och började också skriva ett och annat, berättar han.

Han var också framgångsrik i boxningen. Bland annat vann han ett SM-guld i sin viktklass.

– Jag har faktiskt aldrig blivit slagen av en svenskfödd boxare, säger Tapio och ser lite stolt ut. De gånger jag har fått stryk i ringen har det varit mot invandrade boxare.

Tapio träffade också en flicka i Köping och "tycket uppstod". De gifte sig och följden blev faktiskt att Tapio 1966 slutade boxas.

– Hon tyckte inte om att jag höll på med en så tuff sport, menar Tapio.

Till Falun kom Tapio i mitten av 70-talet när Radio Dalarna startade.

– De sökte finskspråkig personal till lokalradion, och jag sökte och fick tjänsten, berättar Tapio.

Till en början var det bara en halvtidstjänst, men med åren växte uppdraget.

– Ett tag var vi faktiskt två anställda på heltid. Vi hade att svara för en daglig nyhetssändning och dessutom en hel timme program på lördagskvällarna. Vi översatte dels nyheter från svenska till finska och dels åkte vi runt i hela Dalarna och gjorde egna reportage och programinslag.

I samband med till exempel Vasaloppet och Svenska Skidspelen gjorde finska redaktionen egna vinklingar med finsktalande deltagare.

– Det var åtskilliga Vasalopp jag fick bevaka, säger Tapio och ser belåten ut.

I över 30 år fortsatte Tapio med sitt arbete. Med några kortare avbrott;

– Jag engagerade mig fackligt, och var faktiskt vice ordförande för SIF-klubben vid Sveriges Radio i tre-fyra år. Då fick jag ägna mig åt fackligt arbete på heltid. Men efter det återvände jag sedan till Radio Dalarna.

Tapio släppte heller inte boxningen helt. Han slutade boxas själv, men blev tränare på sin fritid i Falu boxningsklubb.

Just nu känner Tapio sig handikappad. Han bröt benet förra vintern, och det har inte velat läka på ett riktigt sätt. När vi träffades för intervjun stod rollatorn bredvid stolen och benet vilade högt på en stol.

– Jag ska få benet röntgat igen, berättar Tapio. Så kanske de kan se vad det är för fel.

Något stort firande av födelsedagen har Tapio inte tänkt sig. Han finns hemma om någon vill hälsa på, men det riktiga firandet blir nog med särbon någon dag senare.