Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på pensionen redan som ung!

Den som inte tänker på sin pension när man är ung får det sämre som gammal. Detta är visdomsord som inte bör viftas bort med en axelryckning. Ungdomar har intervjuats och har svarat att de inte vet om de i sin anställning har tjänstepension. Det är A och O för framtiden att ta reda på just detta. Tjänstepensionen är den del av pensionssparandet som de flesta anställda omfattas av, och som betalas in av arbetsgivaren. Här kan ungdomarna själva påverka sin situation genom att fråga på arbetsplatsen. Ju fortare desto bättre, eftersom de annars behöver se till att det kommer pengar till pensionskontot.

För länge sedan var det de bästa 15 åren som räknades, men så är det inte i dag, utan nu är det all den tid vi lägger på arbetet som ska ge oss pension. Ibland får man betalt med insättning från arbetsgivaren, och ibland går pensionsdelen ut till arbetstagaren med lönen. Det gäller att vara uppmärksam på om man får ut pengar för att själv sätta undan till pensionen. Detta är viktigt att veta.

Är du mor- eller farförälder och förälder till en ung tjej eller kille kan du göra en insats genom att prata för dem om att tänka till nu för framtiden och ta reda på hur det förhåller sig med pensionsinsättning på det arbete de har.

Det är också viktigt att vara aktiv kring vad pensionsvalet innebär för mig som enskild inom mitt yrke, då en del eller hela tjänstepensionen kan placeras av mig själv. På sikt handlar det om pengar som individen samlat på sig och som blir pension den dag man går hem från arbetet.

Det är lika viktigt att tänka tanken när man går från att vara anställd till att bli sin egen, t ex som frisör eller torghandlare. Det finns i dag också egenanställningar där man är på jobbet varje dag med övriga arbetskamrater men man har en så kallad egenanställning som innebär att arbetsplatsen betalar dig som om du är ditt eget lilla företag.

Lika viktigt är det också att fundera på hur man ska göra med pensionsrätter den dag man bildar familj. Fortfarande är det tjejen som är hemma mer med barnen än killen. Det gäller såväl i småbarnsåren som vid barnsjukdom. Det gäller också frivillig deltid där tjejen oftast är den som är hemma. I de lägena kan man i familjen besluta sig för att dela på pensionsrätter så att den som avstår inkomst för familjen också får del av pension från den heltidsarbetande förälderns del. Därför är rådet att redan vid unga år tänka efter hur du vill ha det med din pension den dag det blir dags.

Malin Höglund (M)

Moderatkvinnornas ordförande i Dalarna

Oppositionsråd i Mora kommun