Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänd ett ljusi november

Jag tillhör dem som har lite att gilla senhösten. Den är ofta gråmörk och innan snön kommit för att också ligga kvar över jul och nyår, står jag tafatt i mina försök att hitta årstidens tjusning. Allhelgonahelgen med möjligheten att tända levande ljus både hemma och på anhörigas gravar, är ofta en lista för själen. Men novembermörkret i övrigt kunde jag vara förutan. Men eftersom det är enda perioden på hela året när jag möjligen kan drabbas av tungsinne, är livet ändå lätt att uthärda. November burkar dessutom skapa utrymme för bokläsning. Sämre underhållning kan man ha.

Hösten är också jaktens tid. Konstaterade i går att länsstyrelsens ibland ifrågasatta viltförvaltningsdelegation beslutat om riktlinjer för lodjursjakten senare i vinter, närmare bestämt efter årsskiftet. Dalarna indelas i två områden, varav renskötselområdet med omnejd blir det ena. Område nummer två omfattar resten av länet. Beskedet från landshövding Maria Norrfalk, ordförande i delegationen, är att prioritera rennäringen. Rimligen innebär denna omtanke att också tilldelningen på jaktbara djur blir därefter. Men hur många djur som får skjutas beslutas först senare i höst. Ett beslut som gäller både renskötselområdet och övriga länet.

På tal om djur så det intressant med regelbundenheten i positiva nyheter från Orsa björnpark. Medan andra djurparkers ageranden framkallar både ilska och förtvivlan över bristen på omhändertagande av djur, kan björnparken Orsa bidra med en helt annan bild. Två isbjörnar har i dagarna anlänt till Orsa för att få fira vintersemester i Grönklittområdet. Djurskötare Pernilla Thalin berättar att de nya gästerna kommer från två olika djurparker i Holland, den ena björnen är till och med en halvsyster till Orsas egen isbjörn, Eva.

Orsa björnpark är en av få djurparker i Europa som har kapacitet att erbjuda så stora djur som isbjörnar en vintervistelse med snö och kyla. Eftersom parken i Orsa också har öppet under vintern, fem timmar varje dag, gissar jag att många turister och andra intresserade kommer att söka sig till björnparken för att få en skymt av de tillfälliga gästerna, innan det framåt vårkanten får ett nytt hem i Wien i Österrike.