Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takter tillbaka som storloppsvinnare

Annons

När storfavoriten Genny di Jesolo galopperade i Drottningens Pokal blev det till hälften svensk seger. Johnny Takter vann med amerikanska stoet Birminghim.

Det skulle bli holländskt i de första två stora fyraåringsloppen _ Genny di Jesolo i Drottningens Pokal och Russel November i Kungapokalen. Men medan Russel November segrade enkelt, slutade det med galopp för Genny di Jesolo.

Pappa Hugo är tränare till de båda stjärnhästarna men de senaste åren har han mest stått vid sidan om och låtit sonen Hugo Langeweg J:r sköta tömmarna. Det var också junior som vann uttagningsloppen för en dryg vecka sedan men han kunde inte köra finaldagen på grund av sjukdom och då fick pappa rycka in.

Birminghim tränas av norrmannen Harald Lunde, numera tränare i Nordamerika. När Genny di Jesolo galopperade i starten blev det enkel seger på 1.13,6.

Johnny Takter, 48, inledde karriären strålande och blev svensk kuskchampion redan 1984. Som tränare lyckades han sedan kvala in Nealy Nobell till fem raka elitloppsfinaler, 1988-1992.

Men framgångarna har också kantats av svarta rubriker. För snart tre år sedan blev Takter skadad i ett lägenhetsbråk där både droger och sprit fanns med. Han har också tagit timeout ett par gånger på grund av personliga problem.

Topphästen Citation galopperade i starten i storloppet Finlandia-Ajo i Helsingfors förra helgen men i Gulddivisionen gick han felfritt och var ensam på plan. Erik Adielsson avancerade sakta men säkert upp utvändigt om ledande Fama Currit efter 500 meter, sedan var loppet över.

Citation vann på nya banrekordet 1.11,3 och kommer förstås att bli inbjuden till Elitloppet på Solvalla om tre veckor.

Tränaren Stig|H Johansson hade en bra dag med 1,2 miljoner kronor till stallet. Efter seger i Gulddivisionen och andraplatser i både Drottningens Pokal (Foretta) och Kungapokalen (Archipelago).

TT

Mer läsning

Annons