Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tacos – när barnen själva får välja

Under fredagen var det premiär för Önskedagen – elevers och förskolebarns val av en favoriträtt.
Tidningen besökte Saxdalens skola och förskola, där barnen hade röstat fram tacos med mjuka skal – för övrigt det klart vanligaste valet runtom i kommunens skolmatsalar.

– Ja (skratt), det var inte helt oväntat. Tacos har ju även tidigare varit populärt under Måltidens dag, säger Maria Betti där hon jobbar för fullt i Saxdalens skolkök för att hinna få allt klart i tid till när hungriga skolelever och förskolebarn ska ha sin lunch.

Ungefär 100 portioner ordnar Maria fram dagligen, vilket hon som erfaren kock från restaurangbranschen tycker är ganska normalt.

Hon är visserligen ny som ansvarig för matlagningen i Saxdalens skola, men har under ett par års tid jobbat i förskolekök i Ludvika och Nyhammar.

Därmed kan hon se viss skillnad i jobbet från den tidigare Dala Måltidsservice-regin för maten till det nya social och utbildning-ansvaret

– Ja, det nya är ju att vi får laga mer mat själva, göra egna såser och egna soppor. Och när det är lasagne, till exempel, är det vi i skolköken som lägger ihop den även om vi får färdig köttfärs till den.

Maria Betti fortsätter:

– Visst är det fortfarande en hel del hel- och halvfabrikat, inte minst i mindre skolkök som det här. Men vi har fått ett större ansvar för matlagningen och det har vi i kostorganisationen varit helt eniga om att vi ville ha.

Meningen är också att det i takt med att skolköken uppgraderas ska bli mer och mer matlagning från grunden. Det har inte Maria Betti någonting emot, trots att hon jobbar ensam och rimligtvis kan komma att få en allt mer stressig arbetsmiljö.

– Som kock vill jag ju självklart laga maten och inte bara värma den.

Utanför dörren till matsalen börjar barnröster höras. Det är dags att servera de första eleverna, från förskoleklass och upp till tvåan.

Maria Betti öppnar dörren och frågar: "Är ni hungriga och sugna på tacos?"

– Jaaa, hörs det unisont.

Sedan vidtar ett ihärdigt plockande av tacotillbehör, följt av mumsande vid borden.

En första önskemåltid är serverad.

Nästa gång sker det fredag 5 oktober.

Då har Saxdalenbarnen valt kycklingschnitzel med potatisgratäng.

– Det blir gott det också, även om jag röstade på pizza, säger åttaårige Gustav Rosén glatt.