Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack för brandhjälpen, EU

I Norberg och Fagersta kommuner härjar Sveriges största skogsbrand i modern tid och två flygplan som tillhör italienska flygvapnet deltar sedan tisdagen i räddningsarbetet.

Brandröken har spridit sig till Dalarna, Gästrikland; ja, så långt som upp till Jämtland har människor känt av elden.

Hjälpen från ovan kan vi tacka EU för och till en viss del Spyros.

För sju år sedan träffade jag Spyros Kiotsis på sjukhuset i Pyrgos i Grekland.

Han kämpade med sjukgymnasitik under svår smärta för att få det läkande skinnet att tänjas på de sönderbrända benen.

Han var ändå lyckligt lottad som överlevare.

Elden tog 24 människors liv i Spyros by, han hade själv överlevt flykten undan elden genom att gräva ned sig i marken när lågorna kom rasande.

Tonen och blicken när han berättade behövde ingen översättning från tolken, skräcken och fasan han upplevde under timmarna på flykt under elden lyste lång väg.

Mer än en tredjedel av de som omkom i kullarna runt Olympia den sommaren kom från Spyros hemby.

En del som flydde och dog i lågorna hade lämnat sina hem men överraskats på vägen när elden vände.

Kvar stod oskadda hus, nu utan ägare.

Den hösten gjorde EU-länderna sina hemläxor. Branden i Grekland och andra skogsbränder, men även andra katastrofer gjorde att kapaciteten att hantera kriser förbättrades bland annat genom att krisledning gavs större resurser vilket ledde till ERCC (European Response Coordination Center), som Sverige tidigt i den nu aktuella branden vände sig till.

I arbetet angavs bland annat erfarenheterna från Grekland, erfarenheterna av det som Spyros varit med om.

När Sverige i helgen skickade nödrop till ERCC svarade tre länder svarade snabbt och erbjöd resurser.

Sverige valde de italienska planen som har större kapacitet att vattenbomba än helikoptrar.

För Sverige var det första gången någonsin som man använde sig av EU:s gemensamma civila skyddsmekanik på grund av en skogsbrand.

Normalt är det ett större problem sydliga länder, de tre senaste åren har 16 hjälprop för skogsbränder kommit in, bland annat från Portugal, Grekland och Bulgarien.

När den ansvariga kommissionären för krishantering, Kristalina Georgieva, kommenterade EU-hjälpen till Västmanland så konstaterade hon:

"Vad vi ser nu är att inget land immunt mot risken för skogbränder." Och när jag nu sju år senare följer rapporteringen från den här jättebranden, med elden som inte vill stanna varken för brandgator, vattenbombning eller motbränder och som i sin framfart hotar hus och människor, tänker jag på Spyros Kiotsis med sin sjukgymnastik i Pyrgos.

Fagersta och Norberg har på sätt och vis har tur för att EU drog lärdomar och har förbättrat sin förmåga att snabbt skicka rätt resurser till de nödställda länder.