Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta förundersökningar på allvar!

Vi beskrev i en debattartikel (12/10) hur bensinstationsägare i södra Dalarna har tvingats stå ut med upprepade bensinstölder och att detta trots omfattande bevismaterial inte utreds av polisen. Stefan Dangardt på dalapolisen skrev ett genmäle (18/10).

Dangardts resonemang om förundersökningsbegränsning är minst sagt uppseendeväckande och belyser ett allvarligt problem, nämligen att polisen alltför lättvindigt tycks nyttja möjligheterna till förundersökningsbegränsning. Så är inte lagstiftningen avsedd att användas!

Dangardt har helt rätt i att undertecknade i egenskap av lagstiftare ansvarar för det övergripande lagverk som styr den brottsbekämpande verksamheten. Sett i ljuset av detta är det därför beklämmande att Dangardt refererar till rättegångsbalken på ett direkt felaktigt sätt. Dalapolisen verkar ha skapat en huvudregel av något som i rättegångsbalken är beskrivet som ett undantag från den annars givna huvudregeln att alla brott ska utredas. Det finns, i motsats till vad Dangardt säger, inget som heter att polisen ska nedlägga förundersökning, däremot får man göra det under vissa speciella omständigheter, bland annat då brottet som sådant konsumeras av annan grövre brottslighet från gärningsmannens sida.

Detta är dock, i motsats till vad dalapolisen beskriver, inte en huvudregel i rättegångsbalken. Det som gör hela detta ärende än mer anmärkningsvärt är att i de nu omtalade fallen har polisens anledning att lägga ner förundersökningarna varit att man saknat spaningsuppslag. Att förundersökningen läggs ner på grund av bristande spaningsuppslag måste rimligtvis betyda att man inte har någon misstänkt för brottet. Då kan man inte i samma andetag hänga upp sin argumentation på att förundersökningen nedlagts på grund av att den misstänkte gärningsmannen antas ha gjort sig skyldig till grövre brottslighet och att bensinstölderna därav inte skulle vara värda vidare utredning. Det är en är en självmotsägelse och en logisk lapsus.

Ulf Berg (M)

är riksdagsledamot från Avesta och tjänstledig polis

Carl-Oskar Bohlin (M)

är riksdagsledamot från Borlänge med plats i justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel