Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syns det om "frallen" klarar en valpning?

Annons

Fråga:  Har en fralle tik ( fransk bulldog) som jag vill ta en valp efter då hon är helt underbar. Det jag undrar över är hur vanligt det är med snitt?

Kan man undersöka sin tik innan och se om hon kommer klara en valpning.
vad kostar ett snitt.

Finns det något försäkringsbolag som täcker kostnaden för snitt på fralla

/ Ewa

Svar:  Jag har förståelse för att du vill ta valpar på din älskade tik, men jag hoppas att du har sökt/fått tillräckligt med information och kunskaper inför detta.

Man kan inte ge besked huruvida tiken klarar en valpning genom en undersökning. Dock kan en exteriörbedömning av tiken ge lite vägledning, åtminstone vad gäller de anatomiska förhållandena inför en valpning. Där är ju orsaken att valparna har för stora och breda huvuden/skuldror i förhållanden till tikens bäcken.

Du bör kontrollera om hennes mor och även tidigare generationer fött valpar på naturligt sätt. Sök information av din uppfödare, och kontakta gärna din rasklubb för information och rådgivning. Det är ju inte bara valpningsproblematiken som bör tas hänsyn till i val av avelsdjur, men även detta kan rasklubben informera dig om.

För några år sedan var frekvensen kejsarsnitt så hög som ca 50%, denna siffra får du säkert mer aktuell av rasklubben.

Orsaken till denna höga siffra är inte enbart av anatomisk orsak, dvs att valparna har för stora och breda huvuden/skuldror i förhållanden till tikens bäcken, utan även beroende av problem med värksvaghet i rasen. Även detta kan vara av ärftlig orsak.

Ett kejsarsnitt av en fransk bulldog-tik kan kosta runt 15 000 kronor. Är det dessutom jourtid, vilket det tyvärr ofta är, kan du hamna runt 25 000 kronor.
De flesta försäkringsbolag ersätter inte kejsarsnitt hos fransk bulldog, men du bör kontrollera detta då det kan vara möjligt hos något bolag.

Med Vänlig Hälsning,
Marie Mård
Leg vet