Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swing – en piggoch alert jubilar

Nyligen uppnådde boxningsklubben BK Swing den aktningsvärda åldern 75 år.
Klubben har haft många framgångar, men också tunga perioder med få aktiva och problem med träningslokal.

Allt började en afton på Hedéns konditori, Kyrkogatan, Smedjebacken. Gösta Göransson, Stig Karlström, Harry Schollin, Arne Engberg, Rangvald Jakobsson och Olle Jansson samlades och innan kvällen var över hade de grundat BK Swing. Det var måndagen den 12 september 1938.

Nu har det gått lite drygt 75 år och än lever klubben i högsta grad.

– Vi har fått bra fart på verksamheten det här året. Vi har 12–15 ungdomar och handfull seniorer som tränar regelbundet, säger klubbens nestor Stig Persson.

Sysslan som klubbens tränare hade Persson i 27 år, men nu har andra tagit över. Numera har han i egenskap av kassör hand om klubbens ekonomi.

Intresset för boxning är enligt Persson tämligen konstant.

BK Swing har visserligen haft en och annan svacka genom åren. Som början av 1990-talet då det var bekymmer med att hitta en permanent träningslokal.

– Då såg det ganska illa ut, minns Persson.

Och så sent som 2010–2011 hamnade klubben i en ny svacka, men inte lika djup som för cirka 20 år sedan.

Vad gäller framtiden tycker Stig Persson att den ser ljus ut.

– Jag är inte orolig. Det ser bra ut nu och boxningen har en framtid i Smedjebacken.

Det var alltså den 12 september 1938 som klubben bildades. Knappt fem år senare arrangerades den första boxningsgalan i Folkets hus. BK Swing deltog med elva boxare.

Först efter krigsslutet blev det riktig fart på verksamheten. Några år senare gick luften ur föreningen lite. Den gick på sparlåga fram tills 1960 då en ny styrelse bildades. Då höll man till i gymnastiksalen på Stegelbackens skola. BK Swing kunde i början av 60-talet ställa upp med boxare i alla viktklasser utom i bantamvikt.

Hösten 1978 flyttade klubben till en ny lokal, det gamla badhuset vid Kolbäcksån. Det fanns stort intresse bland ungdomar att delta och i april 1979 vågade man sig på att arrangera en ny gala.

Mellan åren 1979–1985 fick klubben fyra distriktsmästare. 1985 tog Stig Persson över tränarsysslan efter Leif Jansson.

Jubileumsåret 1988 fick föreningen sin första riksmästare, Rickhard Pettersson, som i finalen besegrade klubbkompisen Peter Karlsson.

Vid den här tiden hade Swing sin verksamhet i uppfräschade lokaler i bostadsområdet Moga. I DM samma år skördade klubben nya framgångar.

Säsongen 1989 blev om möjligt än bättre. Mathias Johansson och Ola Persson blev riksmästare och i Norrköping blev Rickhard Pettersson svensk ungdomsmästare.

1991 tvingades klubben flytta från lokalerna i Moga till en källarlokal i Folkets hus. Verksamheten fortsatte men i liten skala och 1994 gick flyttlasset igen, denna gång till Jobsbo skola.

1997 fick föreningen åter nya lokaler, nu i gamla Grandbiografen. Ett år gick åt till att iordningsställa lokalen, mestadels genom ideellt arbete av föreningens medlemmar, så det blev inte mycket boxat detta år.

Därefter har Swing fyllt på meritlistan med två svenska nybörjarmästerskap och sex norrlandsmästerskap.

Och 2002 fick man äran ett arrangera SM för juniorer och damer.