Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedenborgeri efter skattehöjningen?

Den socialistiska majoriteten i landstinget har beslutat att höja skatten med 50 öre. Detta ger anledning till några reflexioner inför vad den förändrade spelplanen innebär under resten av mandatperioden. Först tillvägagångssättet.

Nog är det utmanande att skattehöjningen presenteras endast några dagar efter det att landstinget och kommunerna gjort upp om en skatteväxling om hemsjukvården i länet. Visst spekulerade vi i oppositionen om majoriteten skulle passa på att höja skatten i samband med denna reform men inte ett ord sades i förväg. Jag tycker att det hade varit god ton att göra detta. Landstingsfullmäktige är rätt forum för stora beslut.

Där diskuteras istället de minsta bisarrerier i timtal. En information i förväg om att frågan åtminstone övervägdes hade dessutom kunnat bryta den anda av misstänksamhet som råder. Nu förstärks denna!

Med tanke på att Ingalill Persson (S) med emfas yttrat att "nu är vi på rätt väg, situationen är markant bättre, vi har ordning och reda på penningflödet, besparingarna har givit resultat och kommer att göra det än mer på helårsbas", var höjningen för mig överraskande. Vad har hänt sedan förra måndagen? Eller rättare under hösten? I stort tror jag att följande faktorer spelat in.

Man ser att vidtagna åtgärder inte biter som tänkt, att listan på möjliga verksamheter som kan flyttas till Falun med lönsamhet är liten, att det inom delar av sjukvården är direkt stötande problem med under eller felbemanning som orsakar nya kostnader i form av ökade stafetter. Det vill säga vissa organisationsförändringar är direkt kontraproduktiva. Avesta och Smedjebackens vårdcentralstyrning är de mest flagranta exemplen. Socialisterna har helt enkelt inte insett att vårdpersonalen numera har en exitmöjlighet som man både uppskattar och utnyttjar!

Men kanske är permanentningen av en mycket högre investeringsnivå i framtiden den mest avgörande faktorn. Den stora utmaningen nu blir att inte göra om misstagen vid tidigare skattehöjningar under 2000-talet.

Man ropar faran över och drar på sig nya utgifter, man klarar inte att hålla krismedvetenheten vid liv vilket är helt avgörande för att lyckas fortsätta höja produktiviteten. Om två år är man så tillbaka i utgångsläget vilket varit fallet vid varje tidigare skattehöjning.

En viktig orsak till att det blir så är den politiska retorik som måste till från majoriteten för att förklara skattehöjningen. Man kommer att överdriva dess positiva konsekvenser å det vådligaste! De anställda ska lugnas och väljarna tro att det står ett val mellan himmel och helvete. Följden blir som sagt att krismoralen flyktar all världens väg.

Vad göra? Oppositionen får heller inte inteckna nya skatteintäkter för mycket utan i stort driva vidare produktivitetsökningar med en frimodig syn på systemförändrande inslag av både valfrihets- och finansieringskaraktär. Majoritetens ansvar, de har makten, måste bli att i viktiga frågor som denna visa att man menar allvar med viljan att skapa ett bättre klimat i landstinget. Annars väntar ett nytt Swedenborgeri om skattesats och budget!

Göran Engström

Centerpartiet

Söderbärke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel