Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedenborg får stöd för stormöte om riksvägen

Arrangera en stor sammankomst, "charette", där riksväg 50 norr om Ludvika blir ordentligt belyst.
Det föreslog Ken Swedenborg i en motion den 20 januari 2010. Nu får han stöd av Centern och Folkpartiet.

Annons

I motionen noterade Ken Swedenborg som företrädare för partiet Folkkampanjen för sjukvården att det 2005 hölls en "skickligt ledd charette" om riksvägen genom Ludvika.

Men något motsvarande gjordes inte för delen norr om Ludvika, upp till Gräsberg.

"Detta skapar ett demokratiskt underskott för invånarna i byarna norr om Ludvika, som i och med avsaknaden av en egen charette har getts mindre möjligheter att påverka", skrev Swedenborg.

På tisdagen kom motionen upp i kommunstyrelsen för yttrande och majoriteten avslog motionen bestämt. Jan Willner (C) och Johnny Karlsson (FP) ansåg dock att motionen borde bifallas i den delen som handlar om behovet av en charette.

– Vi tycker att det vore bra om man kunde ha den här sortens samråd även för den norra delen. Vi har förstått att många i Persbo och Gräsberg känner oro över att det kan komma att sättas upp mitträcken som skulle skära av bydelarna från varandra, säger Karlsson.

Jan Willner:

– Det som är bra med en charette är att alla skulle få möjligheter att komma till tals; politiker, experter och vanligt folk.

Det faktum att kommunen upphävt riksvägsplanerna för området vid Svanvägen i Marnäs och gjort om det till bostadsområde, menar Willner öppnar för att Centerns gamla förslag kan få förnyad aktualitet.

Det vill säga "alternativ 5" där riksväg 50 från Ludvika skulle fortsätta ned till Norsbro och därifrån via bro dras över Övre Hillen och vidare ut mot Gräsberg.

– Det är dags att vi åter börjar titta på förbifarten, tycker centerpartisten.