Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT tvingas böta för visning av reklamskylt under invigningen av skid-VM i Falun

Sveriges Television - SVT - tvingas böta 50 000 kronor.
Anledningen är att bolaget visade en reklamskylt i 14 sekunder under sändningen av invigningen från skid-VM i Falun 2015.

Den 22 februari 2015 sände SVT programmet "VM i Falun: Invigning" på kanalen SVT24.

Granskningsnämnden för radio och tv fann i beslut den 22 juni 2015 att sändningen innehöll ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen eftersom den innehöll en så kallad elektronisk skylt för ett visst företag.

Reklamskylten för Viessmann, en av VM:s huvudsponsorer, syntes i sju sekunder i början och sju sekunder i slutet av sändningen.

Granskningsnämnden valde hos Förvaltningsrätten ansöka om att SVT till staten skulle åläggas att betala en avgift på 50 000 kronor.

Nämnden menade att förekomsten av logotypen var gynnande och säljfrämjande för det aktuella företaget och inte motiverad av något informations- eller underhållningsintresse.

Därmed stred sändningen mot bestämmelserna om otillbörligt gynnande, anförde nämnden vidare.

Och de får nu rätt.

Förvaltningsrätten har slagit fast att SVT ska böta just 50 000 kronor på grund av reklamskylten.

De skriver i sitt beslut: "Förvaltningsrätten har tagit del av programmet i fråga och gör följande bedömning. Företagslogotypen syns en förhållandevis kort tid och upptar enbart en mindre del av bilden, men är placerad på så sätt att den syns tydligt. Särskilt i slutet av programmet har logotypen placerats relativt centralt i bilden. Exponeringen av varumärket kan inte anses vara motiverat av ett informations- eller underhållningsintresse. Mot denna bakgrund finner förvaltningsrätten att varumärket framhävts på ett sätt som utgör otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse."

Läs också. von Holst tjänade miljoner på VM

Läs också: Falun får 30 miljoner av VM-vinsten

Läs också: Nytt skid-VM i Falun 2025 är målet