Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svineri i stationshuset

Nedklottrade väggar samt snus och pappershanddukar som har kastats ända upp i taket.
Det är ingen rolig syn som möter resenärerna i stationshusets vänthall.
– Nu är det dags att kommunen gör något åt det här, säger Bengt Andersson, som inte räds att ta strid.

Som gammal moderat oppositionspolitiker i kommunen har Bengt Andersson, själv bosatt i Grängesberg, mångårig vana av att påtala saker han inte tycker står rätt till.

Det var i samband med söndagens kulturarvsvandring i Grängesberg, vilken utgick från stationshuset, som Bengt reagerade över skadegörelsen – vilket han var långt ifrån ensam om att göra.

– Kommunen har låtit vandaliseringen gå alldeles för långt. Sköts det ordentligt blir det inte intressant att förstöra heller.

Bengt Andersson ingick i den grupp som i samband ett EU-projekt för omkring tio år sedan såg till att öppna stationshuset, som då hade varit stängt i närmare 15 år.

Vänthallen och de övriga lokalerna rustades då upp och snyggades till, men i takt med att de näringsidkare som tidigare höll till i stationshuset lämnade eskalerade vandaliseringen.

Väggarna i vänthallen och den tillhörande toaletten "pryds" nu av hakkors, könsord och andra obscena ord och symboler.

– Kommunen måste se till att städa upp så fort man upptäcker vandaliseringen. Gör man inte det inbjuder det till fortsatt förstörelse. När det fanns butiker med personal här avskräckte det en del, men nu finns ju inte de kvar.

Bengt vill även vädja till de ungdomar som han tror ligger bakom vandaliseringen.

– De måste ha förståelse för att det inte är trevligt att vänthallen ser ut så här.

Kommunens fastighetschef Stefan Andersson är medveten om den pågående vandaliseringen i vänthallen, men på samma gång väldigt uppgiven.

– Vi är ständigt där och plockar ner pappershanddukar och snus från väggar och tak, men det kommer tillbaka ganska omgående. Det är helt omöjligt för oss att hantera.

Stationshuset ägdes tidigare av fastighetsbolaget Jernhusen, men övertogs för ett par år sedan av kommunen.

Därför är det också kommunen som ansvarar för skötsel och underhåll.

– Jag vet inte hur vi ska hantera och komma till rätta med det här problemet. Vi har utan framgång försökt med extra polisbevakning och bevakningsföretag, men det är som förgjort.

Vänthallen är låst på nätterna, men står öppen dagtid hela veckan.

Att stänga den helt och hållet är enligt Stefan Andersson inget alternativ.

– Då får de som vill använda vänthallen problem. Det är riktigt surt att det ska behöva vara så illa. Jag begriper inte vad som är så kul med att hålla på och förstöra.

Bengt Andersson lyckas i alla fall hitta en ljuspunkt.

– Titta, klockan fungerar ju, skrattar han lite lätt uppgivet.