Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindlade a-kassan på 124 000 kronor

Under sju månader lyckades den 43-årige mannen från Borlänge svindla Kommunalarbetarnas a-kassa på nära 50 000 kronor. Sanningen hann dock ifatt mannen. Nu har han dömts för bedrägeri och bidragsbrott.

Det var under 2007 som mannen genom att fylla i att oriktiga uppgifter på sina kassakort lyckades komma över sammanlagt 49 317 kronor som han inte var berättigad till.

Vid sex tillfällen mellan april och november skickade han in felaktigt ifyllda kort. Enligt korten hade han då sammanlagt bara haft en arbetstid på 60 timmar.

En kontroll hos arbetsgivaren, Borlänge kommun, visade dock att hans arbetstid under den aktuella perioden var 800 timmar.

Arbetslöshetskassan gjorde då en granskning av mannens historik och hittade oegentligheter som bakåt i tiden sträckte sig ända till juli 2005. Sammanlagt visade det sig att mannen fått ut 124 000 kronor som han inte varit berättigad till. En polisanmälan gjordes då mot mannen.

De bedrägerier mannen misstänktes för innan april 2007 har dock hunnit preskriberas och åtalet kom därför endast att gälla de sju månaderna under 2007.

Mannen har inte kunnat ge någon annan förklaring till oegentligheterna än att han inte vetat hur korten skulle fyllas i. Denna förklaring köper dock inte rätten som i sin dom konstaterar att mannen måste ha märkt att han fick ut för mycket pengar. Att han inte skulle ha förstått att han deklarerade för lite arbetade timmar till a-kassan anser tingsrätten som uteslutet.

43-åringen döms därför för bedrägeri och bidragsbrott till villkorlig dom och 40 dagsböter à 180 kronor, sammanlagt 7 200 kronor.

En uppgörelse har gjorts med a-kassan om återbetalning där även de belopp som preskriberats från åtal ingår. Sammanlagt ska mannen därför betala 124 000 kronor till a-kassan.

Han ska utöver det även stå för 5 000 kronor av sina egna försvarskostnader och ska även betala 500 kronor till brottsofferfonden.