Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindeln i Sundborn – tveksamt om offren får skadestånd

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

"Såvitt jag kan se kommer bara en bråkdel av skadeståndet att kunna betalas".
Så sade advokaten till mannen som misstänks för Sundbornssvindeln.
Frågan är om offren kommer att få ut några pengar vid en eventuell dom.

Mannen som misstänks för den så kallade "svindeln i Sundborn" åtalades onsdagen den 16 augusti för fyra fall av trolöshet mot huvudman och fem fall av grov trolöshet mot huvudman. Mannen har erkänt brott i samtliga nio fall.

Skadeståndsanspråket från åtta av nio målsägandena uppgår till 6,8 miljoner för förmögenhetsskada.

Läs även: "Ett skrivbord och en gammal dator": Inga tillgångar i misstänkte Sundbornssvindlarens bolag

Falu tingsrätt beslutade tidigare om så kallad kvarstad mot mannen, vilket innebär att staten tar egendom i besittning för att säkra pengar till ett eventuellt skadestånd.

Enligt mannens advokat tycks den misstänkte dock inte ha tillgångar att betala ett eventuellt miljonstort skadestånd. "Såvitt jag kan se kommer bara en bråkdel av skadeståndet att kunna betalas", kommenterade advokaten dagen då åtal väcktes.

Samma bild ges av målsägandena, som inga många fall är väl bekanta med den misstänkte.

Kronofogden kan hjälpa till att driva in pengar, men om gärningspersonen inte har några tillgångar är det inte säkert att offret får sitt skadestånd. Det finns dock möjlighet att vända sig till Brottsoffermyndigheten, eller till sitt försäkringsbolag.

Skadeståndsanspråket från Sundbornsby vägförening ligger på 462 500 kronor plus självrisk på 4000.

Ordförande Kjell Gustafsson är inte orolig för den ekonomiska biten:

– Vi är lyckligt lottade som har en försäkring som täcker upp till en miljon. Men jag tycker synd om de som inte har det.

Tiden sedan brottet uppdagades har varit turbulent. Det var i oktober som härvan började nystas upp, och troligen har en större del av överföringarna skett mellan våren och hösten 2016.

– Jag kan säga att jag är väldigt förvånad hur man på så kort tid kan disponera åtta miljoner utan att någon märker det. Men om man ser till oss själva så har vi litat på personen som haft ett förtroende hos oss. Det är många klockor som klingar nu, och vi har säkerställt hos banken att vi nu måste vara två personer som attesterar överföringar, säger Kjell Gustafsson och tillägger:

– Det värsta om jag ser till mig själv är att det skapat enormt mycket arbete och oro. Man blir arg till slut.

Carl och Karin Larssons släktförening – som driver drabbade Carl Larsson-gården – har yrkat skadestånd på 3 227 322 kronor för att vara exakt.

– Vi anar att han inte har den typen av tillgångar, men vi får se hur vi hanterar det när vi vet hur det hela slutar, säger ordförande Oskar Nordström Skans angående möjligheten att få ut skadestånd.

Idrottsföreningen Sundborns Goif har ett skadeståndsanspråk på 515 929 kronor.

– Vi har kollat upp möjligheten att få ut på försäkring. Det finns en som träder in, men det täcker inte hela beloppet överhuvudtaget, säger vice ordförande Patrik Sjögren.

Föreningen arbetar dock hårt för att säkerställa sin likviditet, och har fått stöd från både privatpersoner och företag.

– Det är många som ställer upp, och det känns bra att många hjälper till. Det känns inte omöjligt.

Vd:n för tre av de företag som drabbats säger att de inte räknar med att få några pengar.

– Vi får i princip ta den smällen på totalt 600 000 kronor. Försäkringarna verkar inte gälla. Vi får se. Vi räknar inte med att han (den misstänkte) har några tillgångar som vi kan få tillbaka. Vi vill helst lämna detta bakom oss.

Marie Eriksson på Dalarnas försäkringsbolag förklarar allmänt vilken typ av skydd företag och föreningar kan ha mot ekonomisk brottslighet:

– Hos oss finns något som heter "förmögenhetsbrottsförsäkring", det är en tilläggsförsäkring som både företag och föreningar kan teckna.

– För en förening innebär det i korthet att det skyddar om en medlem med ansvar för föreningens ekonomi begår till exempel bedrägeri eller trolöshet. För företag är det lika, förutom att det gäller en arbetstagare i stället för en medlem.

Begreppet "förmögenhetsbrottsförsäkring" finns även hos till exempel IF, och troligen under andra namn hos övriga större försäkringsbolag.

LÄS ALLT om svindeln i Sundborn här

Skadestånd - så går det till

Ett skadestånd innebär att en person som begått ett brott är skyldig att ersätta de skador brottet orsakat.

Om gärningspersonen döms för brottet är det vanligt att domstolen bestämmer att denne ska betala skadestånd till brottsoffret. Det innebär dock inte att pengarna automatiskt betalas ut.

Ibland betalar den dömde frivilligt, ibland inte. Brottsoffret kan i det senare fallet få viss hjälp av Kronofogden för att driva in skadeståndet.

Har den dömde pengar, inkomst eller tillgång som går att utmäta ser Kronofogden till att offret får sitt skadestånd. Kronofogden kan också komma fram till att gärningspersonen saknar betalningsförmåga.

Brottsoffret kan också ha en försäkring som täcker skadan. Försäkringsbolaget gör då en egen bedömning när bland annat offrets riskbeteende beaktas. Det är inte säkert att hela skadeståndskravet betalas ut och en självrisk kan dessutom tillkomma.

Upp till två år efter att brottet begåtts/polisutredning lagts ner kan offret ansöka om statlig brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten. Brottsoffermyndigheten gör en egen bedömning enligt brottsskadelagen, så det är inte automatiskt samma belopp som rätten dömt.

Om gärningspersonen inte kunde betala skadeståndet och offret får ersättning från exempelvis sitt försäkringsbolag "slipper" inte den dömde betala skadestånd, utan blir i stället skyldig försäkringsbolaget pengar.

Källa: Brottsoffermyndigheten, Brottsofferjouren och Kronofogden

LÄS ÄVEN Man åtalas för misstänkta Sundbornsvindeln - ska ha tagit nästan åtta miljoner

DT har sökt åklagaren för kommentar angående fallet, men hon hänvisar till åtalet.