Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindeln i Sundborn – därför svek han sina uppdragsgivare

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

I dag torsdag inleds rättegången mot mannen som åtalats för "Sundbornssvindeln".
Den misstänkte har i många fall haft mångåriga uppdrag i de företag och föreningar han tagit pengar ifrån.
Spel med optioner ska ligga bakom sveket.

Vi sände live 08.30 inför rättegången.

Det var i slutet av oktober som fifflet som skulle komma att bli känt som "svindeln i Sundborn" började uppdagas. En medelålders man har nu åtalats för fyra fall av trolöshet mot huvudman och fem fall av grov trolöshet mot huvudman. Mannen har fört över pengar till både sitt privata konto, och till ett konto kopplat till mannens egna bolag.

Bland de företag och föreningar som drabbats värst återfinns Carl Larsson-gården, Sundborns Goif och Sundbornsby vägförening.

Åtta av nio målsägare har skadeståndsanspråk mot mannen på sammanlagt drygt 6,8 miljoner. Beloppen kan komma att justeras.

Mannen erkänner brott och rättegång inleds idag torsdag.

I flera fall har den misstänkte haft ekonomiska uppdrag för företagen och föreningarna i många år - i ett fall runt 30 år - och målsägande har sagt i förundersökningen att de haft ett stort förtroende för mannen.

"Detta är en stor chock" kommenterade Håkan Stenman, tidigare ordförande i Sundborns Goif.

Det drabbade åkeriets ägare uppger att han de senaste åren inte kontrollerat fakturor som den misstänkte skrivit, eftersom "de har haft en sådan bra relation".

Kjell Gustafsson, ordförande i Sundbornsby vägförening säger också i förundersökningen att mannen åtnjutit ett stort förtroende hos dem i många år: "Samarbetet med XX har alltid varit bra och de har verkligen litat på honom".

Så varför svek mannen detta förtroende?

I förundersökningen uppger mannen att det rör sig om spelmissbruk i handel med binära optioner. Att handla med binära optioner går förenklat ut på att förutse om till exempel ett index eller en aktiekurs kommer att gå över en viss nivå vid en viss tid.

I förundersökningen beskrivs förloppet såhär, enligt förhör med den misstänkte: "till en början satsade han egna pengar. Investeringarna gick både upp och ner. När han förlorat pengar och det började gå dåligt lånade han pengar från Carl Larssons släktförening genom överföringar. Det som drev honom efter detta var att kunna betala tillbaka".

Förundersökningen visar också att mannen flyttat pengar mellan de olika målsägande för att täcka upp: Till exempel har mannen först tagit pengar från ett företags konto, för att sedan göra motsvarande inbetalningar med pengar från föreningarna. Ett av företagen har heller inte yrkat på något skadeståndsanspråk.

På liknande sätt har ordförande för en av föreningarna uppgett i förundersökningen att de "kunde se att det fanns inbetalningar till deras konto från de olika föreningarna och bolagen, som uppgår till motsvarande belopp som XX tagit ut" från deras konto.

Förklaringen till att mannen började begå brott i stället för att sluta när de egna medlen tog slut ska vara att han "var i en bubbla som inte kunde spricka och jag var pressad att betala åter det som jag spekulerat bort".

Mannens advokat Per Råström säger att det egentligen inte finns någon rationell förklaring:

– Det är en process som kört igång som han inte tar sig ur. Han hamnade i en ond bubbla, i en paniksituation som accelerar när han försöker rätta till det. Hade det varit du eller jag hade vi haft en panikkänsla, men han försöker rätta till det genom att välja en dålig väg. Det är sorgligt och onödigt, sammanfattar Råström.

Anledningen till att den misstänkte började handla med optioner från första början var att "skapa en bättre ekonomisk trygghet" för sig själv och familjen.

LÄS ÄVEN Den misstänkta svindeln i Sundborn: Mer egendom tagen i beslag

LÄS ÄVEN "Ett skrivbord och en gammal dator": Inga tillgångar i misstänkte Sundbornssvindlarens bolag

LÄS ÄVEN Stort engagemang för Carl Larsson-gården: 40 000 i gåvor efter en vecka

LÄS ÄVEN Carl Larsson-gården får lån för att klara driften

LÄS ALLT om Svindeln i Sundborn här